Elokuun alussa Iranissa tapahtui jotakin ennenkuulumatonta: sosiaalisessa mediassa julkaistiin 14 eri alaa edustavan naisen allekirjoittama julistus, jossa vaadittiin Expressenin mukaan Iranin sukupuoleen perustuvan rotuerottelun lopettamista.

Julistuksen allekirjoittajat ovat kaikki Iranin sisältä ja he ottivat hengenvaarallisen riskin asettumalla pappisvaltaa vastaan.

Käytännössä naisten vaatimukset tarkoittavat Iranin islamilaisen tasavallan loppua.

– Iranin korkein hengellinen johtaja on polkenut neljä vuosikymmentä puolta Iranin kansaa edustavan väestön ihmisoikeuksia, todetaan naisten julistuksessa.

Keskiaika on ohi

Osoite on selvä, jäljet johtavat sylttytehtaalle eli naiset osoittavat ovea ajatollah Ali Khameneille. Khamenei on käytännössä johtanut maata Iranin islamilaisen tasavallan perustajan, ajatollah Khomeinin kuoleman jälkeen.

Julistuksen allekirjoittaneilla naisilla on kaikilla erilainen yhteiskunnallinen tausta ja he edustavat eri ammatteja. He ovat myös tietoisia siitä, että voivat joutua maksamaan kalliisti mielipiteistään.

– Viimeisen 40 vuoden aikana olemme joutuneet epäinhimillisen syrjinnän kohteeksi. Emme enää halua elää hallinnon alla, jossa puolet väestöstä elää keskiaikaisessa, sukupuolierotteluun perustuvassa panttivankeudessa, toteaa naisten edustaja.

Huivit päästä ja tuleen

Ennen vuoden 1979 vallankumousta Iranissa oli suhteellisen edistynyt perhelainsäädäntö. Sitten meno muuttui ja uusitussa lainsäädännössä mies määrää jokaisen kaapin paikan. Avioero, moniavioisuus ja päättäminen lasten huoltajuudesta, ne ovat kaikki miesten heiniä. Naiset tarvitsevat myös aviomiehen luvan ulkomaille matkustamiseen. Naisten pukeutumisesta päättävät tietysti miehet.

– Huivipakosta on tullut viime vuosina erityisesti nuorten naisten tyytymättömyyden symboli, sanoo kapinallisten naisten edustaja. Rohkeimmat eivät enää pukeudukaan huiviin mennessään ulos ja kaupungille.

– Sinä päivänä, kun tuhannet naiset tempaisevat huivit päästään ja tuikkaavat ne tuleen, niin se on Iranin islamilaisen tasavallan loppu, naiset toteavat.

SUOMEN UUTISET