Tunisian pääministeri Youssef Chaded on kieltänyt muslimien kasvot peittävän niqab-asun käyttämisen valtion tiloissa. Kiellon syynä ovat itsemurhaiskut, joita on sattunut viikottain pääkaupunki Tunisissa. Niqab-kielto mahdollistaa hallitukselle myös kasvojentunnistusohjelmien käytön valvontakameroiden tukena.

Pääministerin mukaan kielto pannaan täytäntöön ”turvallisuussyistä”. Varmistelusta lieneekin kyse, sillä terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty henkilö räjäytti itsensä viime tiistaina pidätysyrityksen yhteydessä, kertoo Deutsche Welle. Epäilty mieshenkilö ei tosin sisäministeriön mukaan ollut pukeutunut niqabiin.

Tunisian poliisi on vuodesta 2014 lähtien edennyt askel askeleelta pystyäkseen seuraamaan kasvot peittävän asun käyttäjiä eli tunnistaakseen heidät.

Niqab ja muu uskonnollinen pukeutuminen oli kiellettyä vanhan hallinnon aikana alkuvuoteen 2011. Arabikevään myötä Tunisiassa nousi valtaan islamiin myötäsukaisemmin suhtautuva johto. Tunisian ihmisoikeusjärjestön edustaja vaatii BBC:n mukaan, että niqab-kielto on vain väliaikainen.

Suomen Uutiset