Nokia ilmoitti tiistaina myyneensä matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille 5,44 miljardin euron hinnalla. Alhainen hinta on otettu hämmästyneenä vastaan, talouslehti Forbesin analyytikot kuvasivat sitä ”järkyttävän matalaksi”. Yhtiötä pitkään seuranneiden talousasiantuntijoiden mukaan polkuhinta oli kuitenkin odotettu. Nokia oli jo aiemmin luopunut kaikista muista käyttöjärjestelmävaihtoehdoista, jäljelle jäi vain Microsoft. Kun mahdollisia ostajia on vain yksi, ei hinta voi nousta kovin korkeaksi.

Toimitusjohtaja Steven Elop siirtyi Microsoftilta Nokiaan vuonna 2010.  Hän edesauttoi epätyypillisillä toimillaan roimaa kurssilaskua. Elop muun muassa rinnasti Nokian palavaan öljynporauslauttaan ja aloitti sen jälkeen rankat muutostoimet. Tuotanto ja tuotekehitys ajettiin Suomessa alas kaikilta muilta osin paitsi Microsoftin osalta, ja suomalainen alihankkijaverkko jäi tyhjän päälle. Tämä on näkynyt rajuimmin Oulun ja Salon tyyppisissä kaupungeissa.

Elopin siirtyy yrityskaupan jälkeen takaisin Microsoftille. Hänen suoraviivaiset, suoraa hyötyä Microsoftille tuottaneet toimensa herättävät aiheellisen kysymyksen: oliko Elop Troijan hevonen, jonka oli koko ajan tarkoituskin rampauttaa matkapuhelinjätti Nokian toiminta muilta kuin Microsoftille soveltuvin osin?

On myös tarkasteltava Nokian entisen pääjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan vastuuta Elopin palkkaamisessa. Hänen on täytynyt tietää, mitä Elopin rekrytointi merkitsi. Elop tuskin menettää yöuniaan pikkuruisen Suomi-nimisen provinssin taloushuolien vuoksi, mutta Ollila joutuu tulevina vuosinaan pohtimaan, oliko sittenkään välttämätöntä ajaa Suomessa alas kokonainen teollisuusklusteri.

PS VERKKOTOIMITUS