Pääministeri Stefan Löfven tuomitsee voimakkaasti viimeviikkoina juutalaisia vastaan suunnatut hyökkäykset. Löfven on huolestunut Lähi-idästä saapuneiden maahanmuuttajien keskuudessa leviävästä antisemitismista. Löfvenin mukaan osa maahanmuuttajista pitää juutalaisia vähempiarvoisina ihmisinä ideologisista syistä.

Kun presidentti Donald Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, levisivät levottomuudet pian myös Lähi-idän ulkopuolelle. Göteborgissa synagogaan heitettiin palopommeja, Malmössä kohteena oli juutalaisten rukoushuone. Etelä-Ruotsissa on ollut myös juutalaisvastaisia mielenosoituksia.

Löfven sanoo Aftonbladetin haastattelussa, että juutalaisia vastaan hyökätään nyt monesta suunnasta. Asialla ovat sekä vasemmistolaiset että oikeistolaiset ääriainekset.

Pääministeri haluaa kuitenkin kiinnittää huomiota kasvavaan juutalaisvihaan Lähi-idästä saapuneiden maahanmuuttajien riveissä. Juuri näissä alueen maissa juutalaisviha on yleistä.

– Me emme hyväksy juutalaisvihaa Ruotsissa. Meidän täytyy tehdä kaikkemme, että pääsemme siitä eroon, Löfven julistaa.

– Kaikki juutalaisvastainen toiminta, myös kiihottaminen kansanryhmää vastaan on tuomittavaa ja tekijät on saatettava heti leivättömän pöydän ääreen.

Keinoina juutalaisvastaisuuden karsimiseen ovat Löfvenin mukaan määrätietoiset, kasvatukselliset toimet, joilla antisemitismi saadaan kitketyksi Ruotsissa. Judisk Krönika -verkkolehdessä Löfven kertoo tarkemmin tarpeellisista toimista:

– Juuri tästä syystä meidän täytyy tehdä valistuksen eteen paljon enemmän sekä kouluissa, että koko yhteiskunnassa. Kaikki ihmiset ovat Ruotsissa samanarvoisia ja se koskee luonnollisesti myös juutalaisia.

Suomen Uutiset