Tätä ei näe joka päivä. SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin ja demariden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ilmari Nurminen kettuilevat julkisesti kriitikoilleen ja samalla omalle äänestäjäkunnalleen. Molemmat SDP:n johtohahmot ovat joutuneet viime päivinä erittäin rankan moiteryöpyn kohteeksi. Närää on herättänyt Marinin liiallinen tukeutuminen noviisipoliitikko Nurmiseen, välinpitämätön ja ylimielinen asenne sekä pääministerin omaan persoonaan keskittyvä somejulkisuus. Kaksikon julkaisema kuva onnistuu osumaan kaikkiin näihin kipukohtiin. On todennäköistä, että sen julkaisu kiihdyttää moitteita entisestään.

Taustaa:

Pääministeri Sanna Marinin (sdp.) arvostelukykyä on arvioitu hyvin kriittisesti viime päivinä. Seiska-lehti paljasti torstaina pääministerin roudanneen baarikavereitaan jatkoille Kesärantaan viiden tilataksin voimin. Lehti kyseenalaisti Marinin tavan juhlia pienellä porukalla itse samaan aikaan kun suomalaiset velvoitettiin kärvistelemään kotioloissa. Juhlittu on koko kesä. Pääministerin omaa virka-autoa väitetään käytetyn biletaksina.

Yle julkaisi niin ikään torstaina pitkän kirjoituksen, jossa on haastateltu nimettömänä lukuisia demareita. Ylen jutun ydinkohtia:

Nurmisen asema: ”Marinin ystävän, kansanedustaja Ilmari Nurmisen (sdp.) nimi nostattaa osassa demariryhmää ärtymystä. Myös tämä tuli esiin ryhmäkokouksessa. Arvostelijoiden mukaan vaikutusvaltainen pääministeri nostaa pitkäaikaista ystäväänsä Nurmista esiin vähän joka yhteydessä, kun taas jotkut demariedustajista kokevat jäävänsä varjoon.”

”Vakavahenkiseen politiikkaan tottuneille sosiaalidemokraateille Marinin instagram-tyyli menee yli hilseen”

Ylikuntoon aikaisemmin itsensä juossut Marin on kertonut julkisuudessa aloittaneensa juoksuharrastuksen. Asialla on puolensa ja puolensa: ”Jotkut kuvailevat Marinin olevan energisempi kuin keväällä. Jotkut ovat huolissaan siitä, että kierroksia on jopa liikaa. Osa kollegoista kokee, että tämän pitäisi myös osata rentoutua. Demariryhmässä jotkut miettivät jälleen Marinin terveydentilaa ja sitä, jaksaako ja kestääkö pääministeri.”

PS ei katso hyvällä Marinin touhuamista

Sanna Marinin ja lauantaiaamuna julkaisema yhteiskuva Ilmari Nurmisen kanssa aiheutti melkoista tyrmistystä. Somessa asiaa on puitu koko päivä. Monet perussuomalaiset kommentoivat asiaa.

Puheenjohtja Riikka Purra kirjoittaa: ”Kun puheenjohtaja-pääministeri kettuilee puolueensa ydinkannattajille, eivät asiat taida enää olla ihan kunnossa. Tuleeko pääministerin ylikierroksilla käymisestä kenellekään mieleen muuan A. Stubb?”

Kansanedustaja Jani Mäkelä kommentoi: ”Vallanpitäjiä pitää voida arvostella, vaikka olisivatkin nuoria ja naisia. Lisäksi on naurettavaa, että 35-vuotias nimittää muita boomeriksi. ”

Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) analysoi viestiä: Mielenkiintoinen kommentti boomereista. Nimittäin juuri SDP on ”boomereiden” puolue. Jäsenten ja kannattajien keski-ikä kaikista puolueista korkein. SDP:llä jäsenistön keski-ikä 70 vuotta ja heillä myös iäkkäin kannattajakunta kaikista puolueista.

Antikainen pitää Marinin ulostuloa tekopyhänä: Pääministerimme Sanna Marinin mielestä nuoruutta ei saa pilkata esim.. tytöttelemällä, mutta korkeaa ikää saa pilkata hänen esimerkillään ”boomeroimalla”. Hänen ikäänsä ei saa arvostella eikä oikein muutakaan toimintaa, mutta hän saa boom-boom-boomeroida.”

Kansanedustaja Ari Koponen (ps.) kirjoittaa: ”Ensin demarit lupaavat vanhuksille ”vappusatasen” mitä ei sitten anneta. Nyt demari pääministeri Marin käyttää USA:n nuorisoslangin aikuisille annettua ”boomer” -pilkkanimeä. Sen tarkoitus on ollut vähätellä aikuisten ihmisten näkökulmaa. Upeaa arvostusta elämänkokemusta kohtaan.”

PS-puoluesihteeri Arto Luukkanen kysyy, ”liittyykö tämä vanhojen ihmisten halveksunta ja lilakoiva pilkka jotenkin sosiaalidemokratian syvään ideologiseen sisältöön? ”

Kansanedustaja Vilhelm Junnila kirjoittaa: ”Ensin pääministeri Sanna Marin kertoi ettei toteuta eläkeindeksin korotusta ja sen jälkeen v****ili suoraan suurille ikäluokille. Mahtaa eläkeläistä harmittaa muulloinkin kun vappuna vaikka Sannaa ja Ilmaria toki hymyilyttää. Hei boomeri, ota coolimmin!”

Keskusteluun osallistuu myös eduskuntaryhmyri Ville Tavio: ”Pääministeri järjestää öisiä juhlia virka-asunnollaan samalla kun ravintola-ala on hallituksen rajoitusten kohteena. Vastineena kritiikkiin pääministeri pilkkaa sodan jälkeisiä sukupolvia.”

PS-nuorisojärjestön pj Miko Bergbom moittii Marinin heikkoa tilannetajua: ”Pääministerillä on kyllä kieltämättä tilannetaju hallussa. Kritiikkiä satanut kaverin suosimisesta sekä artistien raahaamisesta kesärantaan taksilla ryyppäämään. Jos haluaisi hieman sovitella, niin tämä ei välttämättä olisi paras peliliike. Onko kenties osoitettu omille?”

Rajuja moitteita myös omasta leiristä

Pääministerin kummalliseen ulostuloon kiinnittää huomiota myös punavihreiden aktiivisimpaan leiriin lukeutuva koomikko, nettihahmo Iikka Kivi. Hän oudoksuu Marinin viestiä, jossa näytetään kieltä juuri niille kipukohdille, joista Marinia on SDP:ssä viime aikoina moitittu.

Kivi kirjoittaa: ”Hallituslähteet: SDP:ssä koetaan osin ongelmaksi pääministerin julkkishengaus-bileimago, ylimieliseksi tulkittava viestintä ja se, että PM kuuntelee etupäässä lapsuusystäväänsä Ilari Nurmista. Marin: Hold my breakfast”.

Kivi jatkaa: ”Jos kyse olisi vaikkapa viihdetaiteilijasta, tämän tason röyhkeä provoilu olisi jopa viihdyttävää. Mutta siihen on ihan perustellut syyt, miksi pääministerin ei kannata viestiä ihan samoin kuin keskimääräisen somejulkkiksen.”

SUOMEN UUTISET