YK:n pakolaisjärjestö UNHCR varoittaa pakolaismäärien kasvusta Euroopan rajoilla. Vanhat reitit on jälleen otettu käyttöön Turkista Kreikkaan ja sieltä eteenpäin. Turkista tullaan Eurooppaan sekä maitse että meren yli. Pakolaisten selviytyminen Välimeren ylitse Italiaan riippuu taas paljon siitä, kuinka paljon Italian viranomaiset satsaavat pelastustoimiin merellä.


– Kasvu alkoi vuodenvaihteessa. Turkin puolelta koilliseen Kreikkaan tuli koko viime vuoden aikana 5 500 pakolaista. Nyt ensimmäisten viiden kuukauden aikana tulijoiden määrä on jo 6 800, sanoo UNHCR:n asiantuntija Leo Dobbs. Hän pitää kehitystä huolestuttavana.

Suurin osa pakolaisista on Dagens Nyheter -lehden (maksumuuri) mukaan lähtöisin Syyriasta ja Afganistanista. Meren yli Kreikan saarille on alkuvuonna tullut runsaat 10 000 ihmistä. Muualle EU:n alueelle, lähinnä Italiaan on tullut Välimereltä alkuvuonna 20 000 pakolaista.

– Ehkä ihmiset seuraavat sosiaalista mediaa ja luulevat, että tie Eurooppaan on taas auki. Tai sitten salakuljettajat ovat huomanneet, että rajoja ei tosiaankaan vahdita niin tarkasti kuin vielä jokin aika sitten, Dobbs arvelee.

Välimeren ylitys Libyasta Italiaan on käynyt kaiken aikaa vaarallisemmaksi – johtuen siitä, että ihmissalakuljettajat ottavat käyttöön yhä huonompia veneitä. Ja se on seurausta siitä, että EU:n viranomaiset ovat tuhonneet paremman kaluston. On myös mahdollista, että pakolaisten oma kunto on heikompi kuin ennen.

Välimeren ylityksessä on kuollut alkuvuonna 700 pakolaista. Kuolleiden lukumäärä riippuu tulevaisuudessakin paljolti siitä, kuinka paljon Italian viranomaiset satsaavat pelastustoimiin merellä. Pakolaistilanne on jälleen kerran esillä EU:n huippukokouksessa kesäkuun lopulla.

Suomen Uutiset