Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen on tänään jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen Irlannin keskuspankin hallussa olevista Irlannin valtion velkakirjoista. Taustalla on koko perussuomalaisten eduskuntaryhmän huoli järjestelystä, joka mahdollisesti on EU:n perussopimuksen vastainen.

Irlannin keskuspankin hallussa on tällä hetkellä noin 25 miljardin euron arvosta pitkäaikaisia Irlannin valtion velkakirjoja, joiden korko on selvästi markkinakorkoa matalampi. Velkakirjat siirtyivät Irlannin keskuspankille Irlannin valtion roskapankin Irish Bank Resolution Corporationin (IBRC) likvidoinnin yhteydessä tämän vuoden helmikuussa.

Irlannin keskuspankin on tarkoitus myydä hallussaan olevat velkakirjat ulkopuolisille sijoittajille ennen niiden eräpäivää, mutta niin kauan kun velkakirjat ovat keskuspankin hallussa, Irlannin valtio maksaa niiden korot omalle keskuspankilleen, joka taas palauttaa rahat normaalin voitonjaon tulouttamisen yhteydessä takaisin Irlannin valtiolle.

Perussuomalaisten mukaan Irlannin valtio on siis saanut keskuspankiltaan erittäin pitkäaikaista korotonta lainaa.

– Tämä järjestely laskee Irlannin velkataakkaa huomattavasti ja onkin keskeinen syy siihen, miksi Irlanti on onnistuneesti pystynyt palaamaan velkakirjamarkkinoille, Kaj Turunen toteaa.

Kirjallisessa kysymyksessään Turunen kysyy, rikkooko em. järjestely SEUT 123 artiklaa, joka kieltää keskuspankin setelirahoituksen valtioille.

PS VERKKOTOIMITUS

Tagit