Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Jyväskylässä oli sunnuntai-iltana tyytyväinen tunnelma, sillä puolue keräsi kaupungissa ison vaalivoiton.

Jyväskylässä perussuomalaisten tuloksena oli yhdeksän valtuustopaikkaa, mikä on neljä enemmän kuin viime kuntavaaleissa. Puolueen kannatus oli 12,9 prosenttia. Keskusta ja vihreät menettivät Jyväskylässä kaksi paikkaa valtuustossa.

Perussuomalaisista eniten ääniä sai Jyväskylässä ensi kertaa kuntavaaleihin osallistunut Kaisa Garadew. Hän sai 674 ääntä.

43-vuotias Garadew on muun muassa perussuomalaisten puoluevaltuuston jäsen ja Jyväskylän seudun perussuomalaiset ry:n varapuheenjohtaja.

– On todella hyvät fiilikset. Meillä on ollut mahtava porukka ja kampanja. Kymmentä paikkaa tavoiteltiin Jyväskylässä, mutta tästä on hyvä jatkaa. Ollaan todella tyytyväisiä tähän tulokseen, Gradew sanoi.

Arjen osaamista

Garadew tuntee hyvin lapsiperheiden arjen, sillä hänellä on miehensä kanssa yhteensä viisi päiväkoti- ja kouluikäistä lasta. Hän haluaa viedä Jyväskylää eteenpäin monipuolisesti.

– Lapset sekä perheet perheenäitinä on ollut se ykkösteema ja koulut, mutta myös turvallisuus, maahanmuuttopolitiikka ja yrittäjien menestys täällä Jyväskylässä, Garadew luetteli.

– Olen todella kiitollinen kaikille äänestäjille. Tämä rohkaisee eteenpäin, että kansa alkaa heräämään perusuomalaisten politiikalle. Meidän politiikka puree ja sillä on kannatusta.

Neuvottelutaitoa tarvitaan

Jyväskylän perussuomalaisten äänikuninkaaksi nousi urakoitsija Kauko Isomäki (pääkuvassa) 638 äänellä.

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi keräsi Jyväskylän perusuomalaisista kolmanneksi eniten ääniä ja saaliiksi tuli 540 ääntä. Kankaanniemen tavoin Isomäki on ollut pitkään päättämässä yhteisistä asioista.

– Olen ollut kauan mukana politiikassa. Se vaatii neuvottelu- ja kompromissitaitoa. Kuntoani ja elinvoimaa olen koettanut pitää yllä juoksemalla ja takana on 78 maratonia. Vaalitulosta juhlin menemällä puhalluttamaan selluvillaa rivitalokohteeseen, Isomäki kertoi.

Kovin tulos maakunnassa

Jyväskylän vaalivalvojaisissa perussuomalaisten Keski-Suomenpiirin puheenjohtaja Jyrki Niittymaa puhkui intoa, kun puolue ohitti vihreät maakunnassa ja keskusta menetti paikkoja.

Perussuomalaiset kasvattivat eniten ääniosuuttaan Keski-Suomessa eli 5,8 prosenttiyksikköä, mutta keskusta ja SDP pysyivät maakunnan suurimpina puolueina.

– Tulos oli erittäin hyvä. Meillä oli ennen vaaleja 51 valtuutettua Keski-Suomessa ja nyt siihen tuli toinen mokoma lisää. Tämä oli oikein hyvä voitto, Niittymaa tuumi.

Perussuomalaisilla oli iso määrä ehdokkaita kuntavaaleissa.

– Kampanja oli hyvä ja lyhyt. Vaalit ryntäsi päälle vaikka niitä siirrettiin. Porukka keräsi itsensä uudelleen. Kiitän ehdottomasti kaikkia, jotka osallistuivat näihin talkoisiin. Meitä oli paljon ja meillä on hyvä yhteishenki. Muistutan kaikkia valittuja, että heidän pitää kiittää kaikkia äänestäjiä luottamuksesta ja niitä, jotka olivat ehdolla, Niittymaa totesi.

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Katajan mielestä äänestäjät kaipasivat muutosta, koska ovat kyllästyneet yksinvaltaan ja kabinettipolitiikkaan, jota keskusta ja demarit ovat harjoittaneet. Perussuomalaiset ovat vastaus avoimelle päätöksenteolle.

– Vaalit menivät meillä todella hyvin. Se kertoo, että ihmiset haluavat muutosta. Monissa kunnissa me rynnätään merkittävästi valtaan ja se on keskustalta pois. Tyytyväinen täytyy olla tulokseen. Se on hirveän hyvä nousu.

MIKA RINNE