Perussuomalaiset ovat olleet ajan hermolla Talvivaaran ympäristökatastrofin kehittymisessä. Samaan aikaan keskusta vaikenee jääviyden vuoksi ja vihreät seuraavat asiaa tumput suorina.

Näin sanoo valtiovarainvaliokunnan perussuomalainen varapuheenjohtaja Pentti Kettunen. Hän on jättänyt vastaesityksen hallituksen lisätalousarvioon yhdessä Kauko Tuupaisen ja Ville Vähämäen kanssa. Siinä esitetään, ettei Talvivaarasta tehtäisi purkuputkea Oulujoen vesistöön.

Vastalause jo vuonna 2013

Kettunen muistuttaa, että Oulun vaalipiirin perussuomalaiset kansanedustajat ottivat julkisesti kantaa jo 4.9.2013, ettei Talvivaaran purkuputkea rakennettaisi. Sen sijaan edustajat vaativat toimivan jätevesien puhdistus- ja kierrätysjärjestelmän rakentamista. Vaalipiiristä on perussuomalaisilla myös Olli Immonen ja Pirkko Mattila.

– Me olemme olleet kartalla koko ajan. Sen sijaan keskusta ei ole tehnyt lainkaan vastalausetta. Ja minä ymmärrän hyvin, miksi ei, Kettunen naurahtaa.

Keskusta Talvivaarassa
kaulaansa myöten

Syy on nimittäin siinä, että Paula Lehtomäki (kesk.) toimi ympäristöministerinä vuonna 2007, kun Talvivaaraa ryhdyttiin rakentamaan. Hän oli myös hankkinut yhtiön osakkeita. Kun Lehtomäki siirtyi äitiyslomalle, hänen tilalleen ympäristöministeriksi tuli Kimmo Tiilikainen (kesk.), joka toimii nykyään keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Hallitusta johti tuolloin Matti Vanhanen (kesk.).

– Siksi he eivät ole puhuneet asiasta lainkaan, Kettunen arvioi.

– Entäpä vihreät, joille ympäristöasian luulisi kuuluvan? Hei eivät tajunneet kerrassaan mitään! Omistajaohjauksesta vastasi vuodesta 2011 saakka Heidi Hautala (vihr.) ja ympäristöministerinä toimi puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö (vihr.). Ja he seisoivat tumput suorina, Kettunen moitti.

Lisätalousarviosta äänestetään tällä viikolla vaalikauden lopuksi.

Veli-Pekka Leskelä