

LEHTIKUVA
Perussuomalaisilta epäluottamuslause ERVV:sta: Hallitus ei pysty puolustamaan Suomen etuja
– Lipposen hallitus teki raskaan virheen 20 vuotta sitten, kun se runnoi Suomen Euroopan talous- ja rahaliittoon. Suuri virhe oli ottaa mukaan myös Italia ja Kreikka, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi.
– Italia lupasi painaa 120 prosentin velkatasonsa 60 prosenttiin vuoteen 2009 mennessä. Nyt se on 130 prosenttia.
Kankaanniemi piti perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunnassa käsiteltiin valtioneuvoston tiedonantoa ERVV:n varainhankinnan takauksen jatkamisesta.
Kankaanniemi muistutti, että Kreikan sosialistihallitus väärensi tilastonsa ja pääsi euroon elämään muiden – myös suomalaisten kustannuksella.
– Kun rikos paljastui vuoden 2005 tienoilla, jopa valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.) antoi sen anteeksi. Olihan tekijä veljespuolue, sosialistinen Pasok.
”Hei, me tienataan tällä!”
Saksa ja Ranska rikkoivat vakaus- ja kasvusopimusta, eivätkä siksi puuttuneet Välimeren maiden rikoksiin.
– Vuonna 2010 Kreikka rysähti maksukyvyttömäksi. Vanhasen-Kataisen hallitus muiden mukana junaili Suomelta miljardilainan Kreikalle pikavauhtia. Heti perään tarvittiin Euroopan rahoitusvakausväline ERVV ja sen kautta valtavat tuet Kreikalle, Kankaanniemi totesi.
– Siltä ajalta muistamme ministerin fantastisen huudon: ”Hei, me tienataan tällä!”
Kriisi jatkui. Luotiin jälleen uusi malli, Euroopan vakausmekanismi EVM, Kataisen kuuden puolueen hallituksen tuella ja toimesta.
– Jutta Urpilainen (sd.) sai kuuluisat takuut. Suomen kansa sai miljardien vastuut, Kankaanniemi muistutti.
– Kaikilla kolmella järjestelyllä pelastettiin saksalaiset pankit, jotka olivat ylilainoittaneet Kreikkaa. Merkel sai mitä halusi. Kreikassa kriisi vain jatkui.
EKP:n piikki aukesi ja hulvaton elämä jatkuu
Kesällä 2012 euro huojui kuoleman porteilla. Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi pelasti sen ilmoittamalla, että yhteinen piikki EKP:ssa on täysin auki. Alkoi löysän rahan luominen.
– Tämä yhteisvastuun juhla jatkuu yhä. Euroopan keskuspankki ostanut roskalainoja noin 2 500 miljardilla eurolla suurelta osin Italiasta ja Kreikasta. Euroa on pidetty väkisin pystyssä. Italiassa hulvaton elämä on jatkunut. Suomen vastuu roskalainaohjelmasta on noin 50 miljardia euroa.
– Nyt EKP pakon sanelemana on lopettamassa roskalainaostot. Italian ja Kreikan roskalainoille ei ole ostajia. Ne tuskin selviävät. Meilläkin korot nousevat. Monet asiantuntijat sanovat, että edessä on euron kuolema. Edes pankkiunioni ei ehdi apuun eikä se riittäisikään, Kankaanniemi huomautti.
Sosialistit syyllisiä nykytilanteeseen
Perussuomalaiset muistuttaa, että Italiassa ovat hallinneet vuoron perään sosialistit, mm. Romano Prodi ja kokoomuksen veljespuolue Silvio Berlusconin johdolla.
– Nämä vanhat puolueet ovat syyllisiä nykytilanteeseen. EU ja EKP ovat katselleet menoa toimettomina vierestä. Vasta nyt komissio on herännyt, kun Italian kansa antoi valtakirjan uusille voimille, jotka ovat syyttömiä valtavaan velkataakkaan ja sopimusrikkomuksiin.
Sipilä jatkaa Suomen vastuita ja Soini siunaa
Sipilän hallitus pyytää tiedonannolla valtuutta jatkaa Suomen vastuita ERVV:n kautta Kreikan lainoista vuoteen 2082 loppuun asti. Siis huikeat 64 vuotta tästä eteenpäin.
– Herra pääministeri, te olette 121-vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat teidän sitoumuksistanne vieraan maan takausvastuista. Te pääministeri sanoitte 28.2.2012 tässä salissa: ”Meidän kannattaa ottaa tappiomme nyt eikä enää lisätä riskiä Kreikassa. Todellista johtajuutta tässä tilanteessa olisi se, että tosiasiat tunnustetaan ja annetaan Kreikan irtaantua eurosta.”
– Ministeri Soini, te esititte samassa istunnossa vuonna 2012 epäluottamuslausetta Kataisen hallitukselle, koska ”se oli epäonnistunut Suomen edun ajamisessa”. Kehtaatteko te nyt puolustaa pari vuosikymmentä hulvattomasti meidän laskuumme eläneitä Italiaa ja Kreikkaa ja ylistää EU:ta ja EKP:ta, jotka ovat laiminlyöneet vastuunsa kantamisen? Kankaanniemi kysyi.
Hallitus ei nauti luottamusta
Kankaanniemi varoitti, että edessä uhkaa ilmiselvästi mittavan laskun lankeaminen suomalaisille veronmaksajille.
– Mitä muuta aiotte tehdä kuin pidentää Suomen takausvastuuaikaa vuoden 2082 loppuun asti? Kankaanniemi kysyi.
– Esitän eduskunnan hyväksyttäväksi seuraavan epäluottamuslauseen: eduskunta toteaa, että Italian ja Kreikan vaikea taloustilanne sekä EU:n ja EKP:n epäonnistunut politiikka uhkaavat hajottaa Euroopan talous- ja rahaliiton eikä hallitus ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin Suomen etujen turvaamiseksi, mistä syystä hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- saksalaiset pankit takuut Euroopan talous- ja rahaliitto Eero Heinäluoma ERVV Suomi EKP Toimi Kankaanniemi Jutta Urpilainen Ranska Saksa Euro Italia Kreikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kankaanniemi varoittaa seuraavasta eurokriisistä: ”Suomen tulee varautua euron hajoamiseen”

Euro ja demokratia sopivat huonosti yhteen

Saksalainen huippuekonomisti: Euron alkava kolmas vuosikymmen saattaa ratkaista sen kohtalon

Uusi kupla puhkeamassa – päätepisteenä maailman laajuinen lama?

EU:n talous- ja rahaliitto rämpii syvällä suossa, “uudistukset” kaatuivat yksi toisensa jälkeen – pohjoisen Hansaliitto vaatii talouskuria, etelän maat omia sotkujaan muiden maksettaviksi
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää