Perussuomalaisten jäsenmäärä jatkaa hurjaa kasvuaan eduskuntavaalien huiman jytkyn jälkeen. Keväällä 2011 oli jäseniä noin 5 000, kun nyt niitä on jo melko tarkkaan 8 000. Asia selviää Turun Sanomien tekemästä mittauksesta.

– Hyvässä tahdissa on määrä kehittynyt, enkä näe mitään syytä, miksei suotuisa kehitys jatkuisi. Veikkaanpa, että parin vuoden päästä vaalien aikaan olemme jo reippaasti toisella kymmenellä, puoluesihteeri Ossi Sandvik myhäilee.

Sandvik toteaa, että 8 000 jäsentä on lukuna vielä pieni, kun sitä verrataan keskustan 150 000, SDP:n 46 000 tai kokoomuksen 40 000. Mutta vanhat puolueet ovat kasvattaneet joukkojaan jo 100 vuotta, kun perussuomalaiset aloittivat 500 jäsenestä vuonna 1995, Sandvik muistuttaa.

– Meidän valttinamme on suora demokratia: jokainen jäsen pääsee päättämään mm. henkilövalinnoista puoluekokoukseen. Joensuun kokoukseen 28.-30.6. odotamme taas suurempaa joukkoa kuin toissa kesän Tampereen kokoukseen, johon osallistui 1 000 perussuomalaista, Sandvik toteaa.

Hän aprikoi kuitenkin, että jäsenyyden mallia pitää miettiä väkimäärän kasvaessa: kohtahan täytyy ruveta vuokraamaan stadionia kokouspaikaksi.

– Asiaa pitää miettiä viimeistään, kun jäsenten määrä liikkuu 150 000, Sandvik naurahtaa.

Perussuomalaisten kovin kasvinkumppani on vihreät, joka kasvoi viime vaaleista 3 500 jäsenellä niin, että vihreiden jäsenmäärä on nyt suunnilleen sama 8 000 kuin perussuomalaisillakin. Vihreitä on siivittänyt nimenomaan perussuomalaisten pelko, joka nousi viime eduskuntavaalien suuresta jytkystä. Sandvikin mukaan puolueiden jäsenmäärät ovat seuranneet toisiaan jo pitkään. Kansanedustajienkin määrissä siirryttiin eri luokkaan vasta viime vaaleissa.

Sandvik kertoo, että ihan kaikki eivät pääse puolueen jäseniksi. Puoluehallitus ei perustele kielteisiä päätöksiään, eikä Sandvik kerro lukuja, ei sitäkään, onko kielteisten päätösten määrä kasvanut sen jälkeen, kun puolueen työmies Matti Putkonen kertoi puolueen ryhtyvän karsimaan jyrkkiä rasisteja hakijoiden joukosta. Sandvikin mukaan mahdollinen karsinta ei hidasta puolueen kasvua, pikemminkin päinvastoin.

PS VERKKOTOIMITUS