

LEHTIKUVA
Perussuomalaisten mukaan ilmastopolitiikkaa on tehtävä maltilla: ”Ykkösasiana tulee olla se, että voimme tarjota kilpailukykyistä ja vakaata energiaa”
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne toppuutteli vihreiden tuulivoimaintoilua Suomen Yrittäjien järjestämässä energia-aiheisessa keskustelupaneelissa. – Ei voida toimia niin, että tuulivoimaa aletaan rakentaa väkisin ilman, että taustalla on olemassa vakaata sähkön tuotantoa. On mentävä tuotanto edellä ja vasta sen jälkeen katsottava, miten tuulivoima saadaan siihen mukaan, Ranne sanoi.
Suomen Yrittäjät järjesti tiistaina viiden puolueen eduskuntaryhmien johdolle energia-aiheisen paneelikeskustelun.
Vihreät tunnetusti on muistuttanut vuodesta toiseen, miten tuulivoima tulee Suomessakin olemaan avaimet käteen -tyylinen ratkaisu päästöttömään energiatuotantoon siirtymisessä. Vihreitä paneelissa edustaneen kansanedustaja Atte Harjanteen mukaan tuulivoimaa tarvitaan lisää jatkossakin, mutta myös säätövoimaa tarvitaan lisää eri aikajänteillä.
Säätövoima on sähköntuotantoa, joka kykenee reagoimaan sähkön tuotannon ja kulutuksen välisiin vaihteluihin. Säätövoimalla myös varaudutaan mahdollisiin tuotannon häiriötilanteisiin.
Suomen nykyinen ilmastopolitiikka kasvattaa velkaa
Perussuomalaiset on vaatinut, että Suomen sähköntuotannon tulee olla riittävää kansallisiin tarpeisiin kaikissa olosuhteissa. Perussuomalaisten Lulu Ranne muistutti, että perussuomalaisten mielestä tuulivoimalle pitäisikin määrätä säätövoiman rakentamisvelvoite.
– Ei voida toimia niin, että tuulivoimaa aletaan rakentaa väkisin ilman, että taustalla on olemassa vakaata sähkön tuotantoa. On siis mentävä vakaa tuotanto edellä ja vasta sen jälkeen katsoa, miten tuulivoima saadaan siihen mukaan.
Ranne painotti, että laajemminkin ilmastopolitiikkaa on tehtävä maltilla, sillä myös tuoreessa ilmastovuosikertomuksessa todetaan, että Suomen nykyinen ilmastopolitiikka tulee vain kasvattamaan velkaa ja lisäämään tuen tarvetta.
– Ilmastopolitiikassa ykkösasian tulee olla se, että voimme tarjota kilpailukykyistä ja vakaata energiaa niin yrityksille, teollisuudelle kuin kansalaisillekin.
Ilmastokiimaan ei pidä hurahtaa
Ranne huomautti, että päästöttömään energiantuotantoon tulee siirtyä järkevässä aikataulussa sekä niin, että siirtymä on teknisesti ja taloudellisesti mahdollinen.
Ranne toppuutteli ”ilmastokiimaan” hurahtaneita hallituspuolueita.
– Perussuomalaiset ajaa sitä, että tavoite hiilineutraalista vuodesta 2035 siirretään vuoteen 2050, joka on myös muiden, kuten EU:n, tavoite. Perussuomalaiset katsoo, että päästötön Suomi tulee rakentaa teknillisesti ja taloudellisesti viisaasti. Ei siis niin, että 15 vuodessa pistetään koko infra uusiksi, joka vain kasvattaa elinkeinoelämän, teollisuuden ja kansalaisten kustannuksia.
PS varoitti energiakriisistä jo toissa kesänä
Tuoreiden arvioiden mukaan Olkiluoto 3:n sähköntuotannon aloitus viivästyy edelleen. Tiedossa ei ole, milloin tuotanto alkaa, mutta joka tapauksessa on selvää, että laitoksen valmistuminen viivästyy odotetusta joulukuusta.
Ranne totesi, että perussuomalaiset varoitti edessä olevasta energiakriisistä jo kesällä 2021.
– Linjasimme tuolloin, että kaikki reservit ja voimalat pitää olla käytössä, kunnes tuotannossa on päästötöntä ja riittävän vakaata tuotantoa. Ei voida tehdä niin, että alas ajetaan toimivaa tuotantoa, jota myös elinkeinoelämä ja kansa tarvitsee.
Kulutusjoustoissa piilee riski
Perussuomalaiset on jo aiemmin myös esittänyt keinoja, miten energian hintaa saadaan laskettua alemmas.
– Hallituksen tulisi lähteä neuvottelemaan energiateollisuuden kanssa siitä, että hintaa saadaan alemmas. Energian tuotantokustannuksethan eivät ole nousseet.
Energiakriisiin vastauksena on esitetty myös kulutusjoustoja, mutta siinäkin piilee omat ongelmansa.
– Joustojen riskinä on se, että teollisuus mahdollisesti joutuu ajamaan alas tuottavaa toimintaa. Sillä voi olla vakavia vaikutuksia kansantalouteen, Ranne sanoi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hiilineutraalisuustavoite 2035 säätövoima Olkiluoto 3 energiakriisi ilmastokiima energiantuotanto Atte Harjanne sähköntuotanto Energian hinta Suomen Yrittäjät Lulu Ranne Tuulivoima ilmastopolitiikka Energia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Peltokangas: Hallitus myöntää itsekin – ilmastostrategia vie suomalaisten rahat ja työt

Liikenne- ja viestintävaliokunnan perussuomalaiset vaativat muutoksia valtion talousarvioon: Hallitus arvostaa ilmastonmuutoksen suomalaisten hyvinvoinnin edelle

Purra: Yli 70 prosenttia suomalaisista on valmis maksamaan korkeintaan 10 euroa kuukaudessa lisää edistääkseen ilmastotoimia – melkein joka kolmas ei euroakaan

Taviolta aloite sähkölaskujen pienentämiseksi: ”Ostovoiman pelastaminen vaatii voimakkaita tekoja”

Purra: Suomen energiapolitiikka ei saisi nojata ideologisiin ratkaisuihin – ”Keskeinen intressi on turvata kohtuuhintaisen energian saanti kansalle”

Eduskunnassa aloite sähkön hinnan alentamiseksi Puolan mallin mukaisesti

Perussuomalaiset vaatii säätövoimaa tuulivoimatuottajien maksettavaksi – sähköntuotanto ei voi olla riippuvainen siitä, tuuleeko vai ei

Purra: Missä luonnon arvostus on silloin, kun metsiä hakataan paljaaksi tuulivoimahankkeiden alta?

Osa jäteöljystä päätyy poltettavaksi – “vihreä siirtymä” on johtanut ikävään seuraukseen
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.