Nk. Himas-asian perustuslaillisuutta selvittäneen perustuslakivaliokunnan jäsen Vesa-Matti Saarakkala (ps.) aikoo antaa pääministeri Jyrki Kataiselle epäluottamusäänen torstaisessa äänestyksessä.

Perustuslakivaliokunta tutki viime keväänä  pääministeri Kataisen toimet juridiselta kannalta ja totesi, ettei asia anna aihetta juridiseen jatkokäsittelyyn. Saarakkalan lähettämän tiedotteen mukaan tämä perustuslakivaliokunnan päätös ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö pääministerin luottamusta asiassa voitaisi äänestyksellä mittauttaa eduskunnassa.

– Aihetta tähän äänestykseen antaa se, että hallinnollinen prosessi, joka Kataisen poliittisella myötävaikutuksella käynnistyi, ei ollut oikeuskanslerin mielestä hyvän hallinnon mukainen, Saarakkala selventää.

Pääministeri Katainen on Saarakkalan mukaan ollut keskeisin henkilö, mitä tulee tulevaisuustutkimuksen tilaamiseen juuri Himasen johtamalta tutkijaryhmältä: Pääministeri Katainen on se taho, joka omalla poliittisella vaikutusvallallaan saattoi hankkeen potentiaaliset rahoittajat ja Pekka Himasen saman pöydän ääreen. Tätä työtä jatkoi Kataisen (silloinen) poliittinen valtiosihteeri Velipekka Nummikoski.

– Pääministeri Katainen ei ole oikeuskanslerin antaman ratkaisun jälkeenkään pyytänyt toimintaansa anteeksi. Hän vetoaa siihen, ettei oikeuskansleri tutkinut asiassa hänen eli pääministerin toimia, koska ne on jo perustuslakivaliokunnassa tutkittu.

Saarakkalan mielestä on valitettavaa, että henkilö, joka on poliittisesti vastuussa tästä hallinnollisen prosessin käynnistämisestä, ei pyydä anteeksi ja myönnä virhettään ja näin kanna asiasta poliittista vastuuta vähäisimmälläkään mahdollisella tavalla. Lupaukset paremmasta hallinnosta vastaisuudessa eivät Saarakkalan mielestä riitä vastauksena kritiikkiin.

– Niin ei voi olla, että jatketaan, kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. En näe itse muuta vaihtoehtoa kuin äänestää pääministeri Kataiselle epäluottamusta. Lopuksi ei voi sanoa muuta kuin: Sitä saa, mitä tilaa, Saarakkala summaa.

PS VERKKOTOIMITUS