Ilta-Sanomien mukaan perussuomalaisten kansanedustaja Tavion natsivertaus sai voimakasta arvostelua eduskunnassa: ”Tällaista ei ole nähty”, otsikoi IS. Puheessa Tavio vertasi EU:n yhdentymiskehitystä natsi-Saksaan ja Neuvostoliittoon. Politiikan tutkija, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä on eri mieltä. Jokisipilän mukaan natsikortti on pelattu täysistuntosalissa moneen kertaan aiemminkin.

– Kyllä eduskunnassa Hitler-kortilla on vuosikymmenten saatossa pelattu vaikka kuinka monet kerrat, vieläpä EU-yhteyksissäkin. Poliittinen muisti on joskus lyhyt, kommentoi Jokisipilä Ilta-Sanomien uutista Facebook-seinällään.

– Vuonna 1988 nyt Taviota arvostellut Pekka Haavisto kertoili suuressa salissa itse seuraavaa, Jokisipilä piruili.

Herra puhemies! Kun Euroopan yhdentyminen nostetaan poliittiseksi ja taloudelliseksi tavoitteeksi, voi sitä kohtaan esittää myös perusteltua kritiikkiä. Eurooppaa koskevassa esseessään amerikkalainen kirjailijatar Susan Sonntag on muotoillut ajatuksensa mielestäni melko hyvin:

”Yhä uudelleen esiin nouseva, usein tekopyhä pyrkimys yhdistää Eurooppa poliittisesti, tuo moderni sotahuuto, on poikkeuksetta kaventanut kulttuurieroja. Samalla valtiovalta on keskittynyt ja päätösvalta joutunut yhä harvempien käsiin. Niin kävi jo Rooman valtakunnan kukoistaessa. Sopii muistaa, että Napoleonin lisäksi myös Hitler kuulutti yleiseurooppalaista ihannetta.”

Tavio ei pyytele anteeksi

Tavio ei ole pyydellyt anteeksi kritiikkiä saaneita puheitaan, päinvastoin.

–  Ne olivat ihan sopivia. Ei suoraa puhetta kannata pelätä. Ihmisillä on erilaisia mielipiteitä, ja minä ainakin arvostaisin, että mielipiteenvapaus ja sanavapaus nousisivat uudelleen arvoonsa tässä yhteiskunnassa, Tavio sanoi STT:lle torstai-iltana Pohjalaisen mukaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi keskiviikkona, että Tavion puheenvuoro eduskuntasalissa halvensi myös natsi-Saksan ajan uhreja. Tavio tyrmäsi Sipilän kritiikin torstaina.

–  Se on mielestäni naurettava mielipide. Mielestäni pääministeri saisi melkein pyytää anteeksi minulta noin naurettavaa (lausuntoa). Tuossa hän tavallaan jopa esittää jonkin syytöksen, että minä halventaisin jotain, mikä ei pidä mitenkään paikkaansa, Tavio sanoi Pohjalaisen mukaan.

Näin Tavio puhui eduskunnassa:

–  Federalistit, Eurooppaa ihannoivat päättäjät, uhkaavat Euroopan kansoja. Federalistit uhkaavat kansallisvaltioita. Federalistit luovat vain uudenlaista Neuvostoliittoa EU:sta. He luovat uudenlaista natsi-Saksaa.

–  Vihapuhepoliisi toimii, ja väestö vaihdetaan. Suomen kansa ei äänestänyt tällaisen nykyisenlaisen EU-fasismin puolesta liittyessään EU:hun, Tavio sanoi täysistuntosalissa keskiviikkona.

Suomen Uutiset