Suomen Akatemia myönsi lähes 30 miljoonan euron edestä rahoituksia eri tutkimushankkeille, joiden tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä.

Suomen Akatemia rahoittaa esimerkiksi Inka Rantakallion suomalaisiin räppääviin naisiin keskittyvää hanketta, jossa analysoidaan feminismin, sukupuolen, rodun ja valkoisuuden merkityksiä artisti-identiteettien ja ilmaisun rakentumiselle. Tuula Juvosen projekti puolestaan tutkii tapoja, joilla queer- ja transaktivistit ”ottavat itselleen tilaa ja luovat uusia maailmoja”.

Näihin kahteen projektiin myönnetty rahoitus on yhteensä yli 700 000 euroa.

Tärkeämpiäkin kohteita löytyy

Kansanedustaja Ari Koposen mielestä verovarat voitaisiin käyttää hyödyllisemmin kuin queer- ja transaktivistien haastatteluiden analysoitiin.

– Tällaisen tuhlauksen pitää loppua, sillä meillä on paljon peruspalveluitakin vajaamitoitetulla rahoituksella, esimerkiksi mielenterveyspalvelut, vanhustenhoito ja koululaisten perusopetus.

– Punavihreä hallituksemme päätti hiljattain puoliväliriihessä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa koskevasta 35 miljoonan euron tutkimusrahoituksen leikkauksesta. Tutkimusrahoituksen on katsottu maksavan itseään takaisin pitkällä aikavälillä, mutta mikäli rahoituskohteet ovat hyöty-hinta suhteeltaan tätä tasoa, ovat leikkaukset aivan paikallaan, Koponen sanoo.

Hallitukselle leikattavaa

Koponen ei usko, että kansalaiset haluavat yhteisin verovaroin kustantaa tiedettä, joka ”tuottaa uutta tietoa siitä, miten naiset raivaavat tilaa feminismin avulla heteroseksistisessä ja miesvaltaisessa hiphop-genressä” tai ”miten eri tavoin valkoiset ja ei-valkoiset naisartistit neuvottelevat erilaisista rotuun ja sukupuoleen liittyvistä normeista suhteessa suomalaiseen ja kansainväliseen hiphop-kulttuuriin”.

– Hallitus kysyy aina, mistä olisi muka varaa leikata. No, vaikkapa juuri näistä miljoonia maksavista ideologisista tutkimushankkeista, Koponen sanoo.

SUOMEN UUTISET