

PS ARKISTO
Purra: Kaikille avoin sosiaaliturva ei ole nykypäivää – perustuslakia uskallettava tarkastella
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra peräänkuuluttaa keskustelua Suomen perustuslain soveltumisesta nykypäivän maailmaan, jossa haasteet ovat erilaisia kuin lakia säädettäessä parikymmentä vuotta sitten.
Riikka Purran mukaan perustuslaista keskustelu on Suomessa tiukasti rajattua. Perustuslakia ei sovi kyseenalaistaa ja oikeastaan siitä ei ole hyvä edes keskustella, mikäli sattuu olemaan ”väärää” poliittista mieltä.
– Mikäli joku julkeaa esittää kriittisiä arvioita tai edes pohdiskelevia kysymyksiä perustuslaista ja sen ilmeisistä merkillisyyksistä, hänet yleensä asetetaan naurunalaiseksi tai haukutaan muulla tavoin. Keskustelu vaikuttaakin enemmän siltä, että kyseessä olisi jokin pseudouskonnollinen opinkappale, joka on taivaasta tippunut iankaikkinen totuus. Keskustelu on sallittu ainoastaan perustuslakiasiantuntijoille, jotka muuten kaikki ovat myös poliittisesti samaa mieltä, Purra ihmettelee.
– Kyse on kuitenkin maallisen valtion laista, oikeussäädöksestä, joka on syntynyt kuten muutkin lait, vaikkakin hitaammassa järjestyksessä. Kuten muihinkin lakeihin, siihen on vaikuttanut ympäröivä maailma, toimijoiden arvot ja politiikka, erilaisten asiantuntijoiden näkemykset ja maailmankuva, Purra muistuttaa.
Talous ei kestä siirtolaisuutta kehitysmaista
Purra huomauttaa, että aivan kuten perustuslain uudistuksen yhteydessä lukuisat asiantuntijat näkivät, että vanha perustuslaki ei enää vastaa muuttunutta maailmaa, voi saman argumentin esittää tänäänkin. Esimerkiksi siirtolaisuuden paine on aivan erilainen kuin kaksikymmentä vuotta sitten.
Suomen perustuslaki antaa konkreettisia oikeuksia kaikille ihmisille, jotka pääsevät Suomen rajojen sisäpuolelle. Laissa puhutaan useassa kohdassa ”kaikista” ihmisistä, ei kansalaisista.
– Kaikille avoin sosiaaliturva on yksi esimerkki asioista, jotka eivät enää vaikuta tarkoituksenmukaisilta. Sen paremmin maamme talous kuin muutkaan rakenteet eivät kestä laajamittaista siirtolaisuutta kehitysmaista, varsinkin kun tiedämme, että nimenomaan humanitaarisen maahanmuuton lähtömaat ovat niitä, joista tulevat ihmiset eivät keskimäärin integroidu tai työllisty. Sosiaaliturva toimii myös vetotekijänä, Purra sanoo.
Sosiaaliturva kuuluu suomalaisille
Purran mukaan kansanedustajien ja muiden toimijoiden on välttämättä voitava osallistua keskusteluun siitä, keille suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ja suomalaisten kustantama sosiaaliturva on tarkoitettu.
– Se, että ne ovat nykyisessä perustuslaissamme tarkoitettuja kaikille, on valinta eikä mikään perustuslakiin määritelmällisesti kuuluva seikka. Suomeen nimenomaan haluttiin ”kansainvälinen” perustuslaki, joka lisää perusoikeuksia ja julkiseen valtaan kohdistuvia toimintavelvoitteita, nojaa vahvasti ihmisoikeusajattelulle eikä tee eroa kansalaisen ja ei-kansalaisen välille, Purra sanoo.
– Perussuomalaisten mielestä suomalainen sosiaaliturva kuuluu suomalaisille, ja meidän pitäisi siirtyä asumisperustaisesta sosiaaliturvasta kansalaisuusperustaiseen sosiaaliturvaan, samalla kun maahanmuutto- ja kansalaisuussäädöksiä merkittävästi kiristetään. Mikäli tämä ei ole mahdollista ilman perustuslain muutoksia, sitten on toimittava niitä tavoitellen. Ei tämä ole mitään metafysiikkaa. Muutokset edellyttävät poliittisia päätöksiä ja ovat mahdollisia, mikäli riittävän moni on niihin valmis.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kehitysmaat siirtolaiset suomalaiset Riikka Purra Sosiaaliturva perussuomalaiset Perustuslaki talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uusi siirtolaiskriisi uhkaa – perussuomalaisten Halla-aho ja Purra: Näin Suomen pitää toimia

PS:ltä kyselytunnilla pitkä lista toimenpiteitä laittoman siirtolaisuuden ehkäisemiseksi – hallitukselta ei vastakaikua

Perussuomalaiset välikysymyksessään: “Suomen on ajettava EU:n sisärajatarkastuksia ja hylättävä toisesta jäsenmaasta tulevien turvapaikkahakemukset”

Kokoomus kannattaa vapaata liikkumista EU-alueella, perussuomalaiset ei – Halla-aho: Vapaata liikkuvuutta ei ole tarkoitettu mahdollistamaan rajat ylittävää rikollisuutta tai laitonta muuttoliikettä

Purra: Olen huolissani tavallisen keskiluokan veronmaksuhalukkuudesta

Halla-aho: Suomi ei ole osaajien ykköskohde maailmalla – “Hallitus pyrkii tuomaan matalapalkkaisia, vähän koulutettuja ulkomaalaisia työntekijöitä tekemään huonosti palkattua työtä”

Kokoomusedustaja Juhana Vartiainen myönsi MTV:n haastattelussa: Turvapaikanhakijat ovat tottuneet elämään toimeentulotuella

Oppositiojohtajat Halla-aho ja Orpo väittelivät ihmisoikeuksista ja maahanmuutosta: ”Oikeus tulla Suomeen ja asettua tänne elätettäväksi veronmaksajien rahoilla ei ole mikään ihmisoikeus”

Maahanmuutto romahti ja palautukset jäissä Ruotsissa – viraston väki muihin töihin
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.