

Purra: Talouskasvun edellytyksenä ennustettava toimintaympäristö, järkevä sääntely ja kohtuullinen verotus – ”Lopulta pallo löytää maaliin”
Suomen talouden suunta on saatava kääntymään, velkaantumista hillittävä ja työnhakijoille pitäisi löytää töitä. Pörssisäätiön kansanedustajille järjestämässä tulevaisuuskeskustelussa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra mainitsi toimenpiteitä, joita tarvitaan talouden vahvistamiseen.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2023 on peräti 8,1 miljardia euroa alijäämäinen. Alijäämä katetaan ottamalla lisää velkaa. Valtionvelka nousee vuoden 2023 lopussa arviolta 146 miljardiin euroon.
Arvioiden mukaan valtio velkaantuukin nyt samaa tahtia kuin 1990-luvun alun lama-Suomessa, mutta paisuvat korkomenot ovat ajamassa kansantalouden vielä 1990-luvun alkuakin pahempaan tilanteeseen.
Työn tekemisen pitäisi olla kannattavaa
Suomen talouden suunta olisi siis saatava kääntymään, velkaantumista pitäisi hillitä ja työnhakijoille pitäisi löytää töitä mutta miten se tehdään?
Pörssisäätiön kansanedustajille järjestämässä tulevaisuuskeskustelussa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra mainitsi talouskasvun edellytyksiksi etenkin ennustettavan toimintaympäristön.
– Hallituksen ja eduskunnan tulee taata, että talouden pelikenttä on ennustettava ja sen pohja on riittävän tasainen. Regulaation (sääntelyn) on oltava järkevää ja verotuksen kohtuullista. Kun nämä asiat toimivat ja vielä työn tekeminen saadaan kannattavaksi, niin lopulta pallo löytää maaliin ja verkot heiluvat.
Sosiaaliturvaperäistä maahanmuuttoa ei tarvita
Usein sanotaan, että investointeja varten otettu velka on parempaa velkaa kuin syömävelka. Purra kuitenkin huomautti, että hän ei olisi suoraan valmis ottamaan uutta velkaa edes ”kasvuinvestoinneiksi” sanottuihin hankkeisiin.
– Suomessa usein on viime vuosina käynyt niin, että kasvuinvestoinneiksi väitetyt hankkeet eivät kuitenkaan tuota kasvua tai elinvoimaa sen paremmin valtiolla kuin kunnissakaan.
Purra huomautti, että koska veronmaksajien joukko käy Suomessa yhä harvalukuisemmaksi, talouden dynamiikkaa tulisi vahvistaa ja siten esimerkiksi työn perässä liikkumista tulisi helpottaa.
– Suomessa on valtava verokiila, joten verotusta on kohtuullistettava. Se lisää paitsi työn kannustavuutta, myös helpottaa yritysten investointeja sekä helpottaa työllistämistä, Purra sanoi.
Hän totesi, että ulkomailta Suomen työmarkkinoille kannattaa houkutella vain koulutettuja osaajia.
– Maahanmuuttovirastossa poliittisilla päätöksillä voidaan priorisoida osaajia sen sijaan, että Suomeen tulisivat ne, joita houkuttaa lähinnä Suomen sosiaaliturvajärjestelmä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työn tekeminen tärkeysjärjestys työllistäminen veronmaksajat valtionvelka Sääntely Investoinnit Riikka Purra Alijäämä Sanna Marin Talouskasvu Sosiaaliturva Velkaantuminen hallitus verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomi ei saa olla koko maailman sosiaalitoimisto – ”Piikki on laitettava kiinni”

Peltokangas: Hallitus myöntää itsekin – ilmastostrategia vie suomalaisten rahat ja työt

Ministerit hehkuttavat kilpaa työllisyysastetta, samaan aikaan työttömyysturvan saajien määrä paisuu – maaliskuussa jo 350 000 Kelan ja työttömyyskassojen rahojen piirissä

Ranne: Puhutaan sitten maahanmuutosta, verotuksesta, yrityspolitiikasta tai ilmastotoimista – kaikki nämä tekevät työn tekemisen ja yrittämisen kannattamattomaksi

Perussuomalaiset julkisen talouden suunnitelmasta: Hallitus vieraantunut suomalaisten arjesta – valtion menoja on priorisoitava ja veroja laskettava

Tavio: Ilmasto ja korona eivät voi olla tekosyy jatkuvalle velkaantumiselle – ”Muut maat osaavat välttää velkaa”

Purra: Ruotsin asia on meidän

Ranne: Järki palaa energiakeskusteluun pätkittäin

Puisto ja Vallin huolestuneita velkaantumiskehityksestä: ”Valtio joutumassa ottamaan mittavasti lisävelkaa pelkkään korkojen maksuun”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.