Euroopan parlamentin täysistunnossa keskusteltiin 10.4. Venäjän sekaantumisesta Euroopan parlamentin toimintaan ja tuleviin EU-vaaleihin. Euroopan parlamentin jäsen Pirkko Ruohonen-Lerner (ps./ECR) pitää äärimmäisen vakavina ilmi tulleita tietoja siitä, että Venäjä on lähestynyt joitakin meppejä ja tarjonnut näille rahalahjuksia.

– Meidän on oltava valppaita ja tehtävä työtä sekä EU:n että kansallisella tasolla. Meidän on otettava mukaan paitsi viranomaiset myös kansalaisyhteiskunta, tiedotusvälineet ja kansalaiset, korosti komissaari Vera Jourová puheessaan täysistunnossa.

Samalla hän muistutti, kuinka demokratiamme ei ole itsestäänselvyys. Kreml käyttää jatkossakin disinformaatiota, pahantahtoista sekaantumista, korruptiota ja muita autoritaarisen pelikirjan likaisia temppuja Euroopan jakamiseksi.

Venäjä pyrkii vaikuttamaan Euroopan politiikkaan

Jourován mukaan komissio on asettanut korruption torjunnan yhdeksi painopisteekseen. Kaikenlainen korruptio halutaan kriminalisoida, mukaan lukien vaikutusvallan kauppa ja vallan väärinkäyttö. Komission suosituksen mukaan jäsenmaita kannustetaan tunnistamaan ja korjaamaan lainsäädännössä olevia rahoitukseen liittyviä puutteita ja edistämään avoimuutta.

– Omassa puheenvuorossani korostin, kuinka Venäjä pyrkii vaikuttamaan Euroopan politiikkaan eritoten heikentääkseen EU:n ja sen jäsenmaiden tukea Ukrainalle ja sen kansalle. Venäjän disinformaatiokampanjoita on paljastunut ympäri Eurooppaa, kertoo Pirkko Ruohonen-Lerner.

”Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt”

Ruohonen-Lerner pitää äärimmäisen vakavina Belgian pääministerin Alexander De Croon paljastamia tietoja siitä, että Venäjä on lähestynyt joitakin meppejä ja tarjonnut näille rahalahjuksia, jotta nämä edistäisivät venäläispropagandaa. Belgian ja Tšekin tiedustelupalvelujen kerrotaan tehneen tiivistä yhteistyötä tämän propagandaverkoston tuhoamiseksi.

– Putinin asiamiehet Brysselissä on paljastettava. Ennen vaaleja on ehdottomasti saatava julkiseksi tiedot siitä, ketkä ovat vastaanottaneet venäläistä rahaa.

– Kaikkien vaaliehdokkaiden vaalirahoituksen täydellinen avaaminen voisi olla yksi keino löytää venäläistä – ja muutakin – korruptiorahaa. Lahjuksen saaja jää kiitollisuudenvelkaan ja edistää valituksi tullessaan lahjan antajan asiaa. Kuten vanha sanonta kuuluu, sen lauluja laulat, jonka leipää syöt. Tämä piirileikki on saatava loppumaan, Ruohonen-Lerner vaatii.

Suomen Uutiset