Venäjän presidentti Vladimir Putinin puheet G20-maiden huippukokouksen yhteydessä Japanin Osakassa puhuttavat edelleen. Putin haukkui lyttyyn eurooppalaisen liberalismin ja siihen liittyvät oudot käyttäytymismuodot. Putinin puheet on länsimaissa tulkittu demokratian vastaisiksi, vaikka kyseessä saattaa enemmänkin olla perinteinen muutosvastarinta ja harkittu keino hankkia huomiota provokatorisen viestinnän avulla.

Kohu alkoi Putinin haastattelusta Financial Timesissa (maksumuuri). Venäjän presidentti sanoi, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja kansallismielisten puolueiden menestys Euroopassa kertovat liberaalin demokratian kuolinkouristuksista.

– Liberaalit eivät voi enää sanella kansalle sitä, miten pitää käyttäytyä ja ajatella. Se on kansan enemmistön etujen vastaista, Putin ilmoitti.

Vahvan johtajan kaipuu

Länsimaisissa perinteisen median reaktiossa (FT, maksumuuri) haukottiin ensin henkeä ja puhjettiin sitten pilkkalauluun siitä, että näin puhuu henkilö, joka vaientaa vastustajansa väkivalloin ja on siinä sivussa pistänyt kavereitten kanssa taskuunsa valtion kassan. Toisaalta arvostelijat myöntävät, että Putin on edelleen vallassa, koska Venäjän kansan elintaso on noussut selvästi.

Median kommenteissa, muun muassa Aftonbladetissa, myönnetään myös, että liberaali demokratia on kriisissä hiukan siellä sun täällä. Euroopassa on aivan riittämiin nykyisiä ja tulevia haasteita, joihin ei löydy nopeita ratkaisuja. Nyt tarvittaisiin vahvaa johtajuutta. Eurooppa tarvitsisi kiistatonta tiennäyttäjää, joka voisi myös lunastaa lupauksensa. Kyseistä henkilöä ei toistaiseksi ole näkynyt Euroopan horisontissa.

”Kukin taaplatkoon tavallaan”

G20-kokouksen lehdistötilaisuudessa presidentti Putin puuttui CNN:n mukaan länsimaisten yhteiskuntien ”järjettömään monikulttuuriseen” menoon sekä seksuaaliseen monimuotoisuuteen. Putin kiisti ymmärtävänsä esimerkiksi sitä, mitä on viisi- tai kuusisukupuolinen identiteetti.

– Kukin taaplatkoon tavallaan, Putin sanoi. Mutta monimuotoisuus ei saa peittää alleen omaa kulttuuria, kansallisia perinteitä ja perhearvoja, jotka ovat niin monen ihmisen elämän perusta edelleen, Putin huomautti.

Suomen Uutiset