Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen tuomittiin sakkoihin tällä viikolla korkeimmassa oikeudessa virkavelvollisuuden rikkomisesta, viranhoidossa tehdystä tahallisesta rikoksesta. Tuomio on heti lainvoimainen, koska siitä ei voi enää valittaa.

– Nissinen on siitä huolimatta jatkanut heti virassa oloaan. Ylin syyttäjäviranomainen ei voi enää jatkaa virassaan tuomion jälkeen, perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen jyrähtää.

– Luottamuksen voi menettää vain kerran ja nyt niin tapahtui. Yleisen länsimaisen käytännön mukaan korkeaan virkaan nimitetty syyttäjäviranomainen ymmärtää erota itse, jos hänet tuomitaan viranhoidossa tehdystätahallisesta rikoksesta. Näin ei ole nyt tapahtunut.

Syyttäjälaitos joutumassa naurunalaiseksi

Raatikainen huomauttaa, että valtakunnansyyttäjän tulee nauttia kansalaisten täyttä luottamusta.

– Koko kansakunnan silmissä tilanne näyttää todella vakavalta. Suomen syyttäjälaitos instituutiona joutuu Nissisen toiminnan seurauksena naurunalaiseksi ja sen uskottavuus kärsii pahasti, mikäli valtakunnansyyttäjä Nissinen ei ymmärrä erota tai häntä ei eroteta, Raatikainen kritisoi.

Vuosia jatkunutta toimintaa

Raatikainen ei voi hyväksyä korruptiontorjuntaan EU-tasollakin osallistuneena asiantuntijana ja poliisina, että valtakunnansyyttäjä menettelee näin poikkeuksellisesti omalla kohdallaan.

– Suomen maine oikeusvaltiona kärsii tällaisen menettelyn seurauksena. Korkein oikeus piti Nissisen toimintaa tahallisena ja tietoisena. Nissinen on aktiivisesti ajanut valtakunnansyyttäjänvirastossa hankintoja veljensä yritykseltä ja menettely jatkui useita vuosia. Nissiselle huomautettiin esteellisyydestä – näin teki ainakin kolme hänen alaistaan, mm. apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske keskustelussaan Nissisen kanssa.

– Vaikuttaa siltä, että valtakunnansyyttäjä Nissiseen iski siitä huolimatta vauhtisokeus. Tässä ei ole mitään muita järkeviä vaihtoehtoja kuin valtakunnansyyttäjän välitön ero virastaan. Uskottavuus syyttäjälaitokseemme on säilytettävä, vaatii Raatikainen.

SUOMEN UUTISET