

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Rahaa palaa, mutta tutkitaanko Suomessa hyödyllisiä ja tarpeellisia asioita? – Matti Virén: ”Luulisi, että päättäjien ei tarvitsisi hapuilla pimeässä”
Ajatuspaja Suomen Perustan tuoreessa julkaisussa Turun yliopiston kansantaloustieteen emeritusprofessori Matti Virén tarkastelee suomalaisen yhteiskunnan kantavia ongelmia, jotka usein kietoutuvat talouden, verotuksen ja väestöpolitiikan ympärille. Myös tiedepolitiikka on luupin alla.
Suomen Perustan uudessa julkaisussa Suunnitelmataloutta, maahanmuuttoa vai lisää lapsia? emeritusprofessori Matti Virén nostaa eräänä aiheena esille akateemisen tutkimuksen tuottaman hyödyn yhteiskunnallemme.
Virén tiivistää kysymyksen muotoon ”Miksi mitään ei tutkita” -tilanteen, jossa yhteiskunnan päätöksentekijät eivät useinkaan saa vastauksia polttaviin kysymyksiin tiedeyhteisöltä.
Esimerkkinä Virén mainitsee kasvatustieteen.
– Kun kysytään alan asiantuntijalta, miksi PISA-tulokset ovat romahtaneet, miksi suomalaiset yliopistot roikkuvat kaukana hännillä yliopistorankingeissä tai miksi huomattava osa koululaisista ei osaa lukea eikä kirjoittaa, on tyypillinen vastaus: ”Tämä on vaikea kysymys… on vaikea osoittaa yksittäistä tekijää.”
– Tuntuu vain siltä, että tutkijoilta ja tutkimuksista edellytetään jatkuvasti entistä vähemmän tuloksia, joilla on selkeää arvoa yhteiskunnan kehittämisessä ja politiikan laadun parantamisessa, Virén kirjoittaa.
Tehdäänkö ”tutkimusta” vain lööppejä varten?
Kyse tietenkään ole yhdestä aihepiiristä. Mitä me loppujen lopuksi tiedämme esimerkiksi verotuksen tai tulonsiirtojen vaikutuksesta työllisyyteen Suomen tapaisessa maassa, Virén pohtii.
– Miten esimerkiksi vaikuttaisi siirtymä tasaverotukseen, jolloin tulonjakoa säädeltäisiin vain tulonsiirroilla? Miten se vaikuttaisi koulutus- ja ammatinvalintoihin, perheiden perustamiseen ja työaikaan? Miten paljon yritysverotus vaikuttaa yritysten tuotantoon, investointeihin koti- ja ulkomaille ja omistuspohjaan?
– Mutta ei tällaisia tutkimuksia tehdä, vaikka Suomessa rekisteriaineistojen ”isoveli valvoo” -maassa sellaiseen olisi mitä parhaimmat mahdollisuudet. Sen sijaan tehdään vuodesta toiseen kyselyitä tyyliin ”miten olet kokenut sen ja sen” ja ”mitä mieltä olet siitä ja siitä”. Tarkoitus ei kai ole harjoittaa ”tutkimusta” vain iltapäivälehtien lööppejä varten?
Suomen Akatemia rahoittaa ideologista tutkimusta
Suomessa käytetään massiivisesti rahaa tutkimukseen. Silti on sangen helppoa havaita, että moniin ajankohtaisiin kysymyksiin ei useinkaan löydy vastauksia tutkimuskentältä.
Etenkin Suomen Akatemian rahoittamien tutkimushankkeiden ympärillä on käynyt melkoinen kohina. Kulttuurin ja yhteiskunnan alalla tutkimushankkeet ovat olleet ambitiotasoltaan usein vaatimattomia ja leimallisesti ideologisesti värittyneitä.
Yliopistoissa on viime vuosina tutkittu esimerkiksi kehopositiivisuutta, kuritonta feminismiä, queer-aktivismia ja nuorison ilmastoahdistusta Suomen Akatemian rahoituksella.
– Huolestuttavinta ehkä on kuitenkin se, että Akatemian suunnasta kritiikkiin on vastattu vetoamalla ”tutkimuksen vapauteen” ja tutkijayhteisön ulkopuolisten ymmärtämättömyyteen. Kritiikki on Akatemian mielestä vain häirintää, ja siihen vastataan pelkästään uhriutumalla, Virén kirjoittaa ja jatkaa, että yhteiskunta tukee tutkimusta, koska se haluaa hyödyllistä tietoa.
– Tieteen vapautta ei tarvitse tukea rahallisesti. Toki kaikilla ihmisillä, mukaan lukien tutkijanimikkeellä työskentelevillä, on oikeus tutkia mitä tahansa, mutta kaikilla kansalaisilla ei ole subjektiivista oikeutta vaatia sanokaamme puolen miljoonan euron apurahaa työhön, joka hänen omasta mielestään on tärkeä. Vai onko työttömällä elokuvaohjaajalla subjektiivinen oikeus vaatia rahoitusta elokuvaan, joka hänen mielestään on hyvä, mutta jolla ei ole mitään menestymisen mahdollisuuksia markkinoilla?
Maahanmuuttounelmien taustalla usein vain niukasti tietoa
Virén tarkastelee myös ajan hengen mukaista, useiden poliitikkojen hellimää näkemystä siitä, että Suomen talouden ongelmiin on yksi pääsyy, väestön ikääntymisestä johtuva työvoiman vähyys, ja että talouden ongelmat voidaan poistaa vain massiivisella maahanmuutolla. Poliittista retoriikkaa saatetaan toisinaan höystää lisämausteilla riippuen puhujan puoluetaustasta.
Yksituumaisuus maahanmuuton yhteiskunnalle tuomasta autuudesta herättää kuitenkin epäilyksiä, koska poliittisten puheiden taustalla tutkittua tietoa on saatavilla vain niukasti.
– Vaikka puhetta on paljon ja ”asiantuntija” toisensa jälkeen ilmestyy mediaan kertomaan mielipiteensä asiasta, näkee numeroita harvakseen, jos ollenkaan. Toki joitain laskelmia esitetään, mutta niiden idea on yksinkertaisesti se, että lasketaan, mitä vaikutuksia työvoiman kasvulla ylipäätään on. Maahanmuuttajat ja kantaväestö sulautuvat hetkessä käsitteeksi työvoima; ihmiset muuttuvat numeroiksi. Mitään erittelyä ei esitetä sen suhteen, mistä maahanmuuttajat tulevat, mikä on heidän ammattinsa ja koulutustaustansa tai mille toimialoille he menevät.
Ja mitä erikoisinta, julkisen talouden vaikutukset yleensä puuttuvat kokonaan, vaikka juuri julkisen talouden surkea tila on usein pääasiallinen argumentti maahanmuuton puolustelussa, Virén huomauttaa.
– Luulisi, että jos maahanmuutto on jonkinlainen ”elämän ja kuoleman kysymys”, siitä tehtäisiin verovaroilla lukemattomia selvityksiä ja tutkimuksia ja numeroita olisi kaikkien saatavilla? Mutta ei. Ja olemassa olevat laskelmat maahanmuuton julkisen talouden vaikutuksista pidetään visusti piilossa julkisesta keskustelusta.
Ajatuspaja Suomen Perusta on vuosien varrella tehnyt useita maahanmuuton julkisen talouden vaikutuksia käsitteleviä tutkimuksia. Sen sijaan esimerkiksi Suomen yliopistoista maahanmuuton talousvaikutuksia koskevaa tutkimusta ei ole juurikaan saatavilla.
Maahanmuuttajatkin ikääntyvät
Maahanmuuttoa siis huudetaan Suomessa talouden pelastajaksi sekä ratkaisuksi ”kuka hoitaa vanhuksemme” -kysymykseen. Sen sijaan juuri missään ei ole pohdittu sitä, mitä tapahtuu, kun maahanmuuttajat ikääntyvät. Kuka hoitaa heidät, ja kuka maksaa kulut heidän vanhustenhoidostaan, Virén kysyy.
– Ainoa ratkaisu on se, että maahanmuuttoa pitää jatkuvasti kasvattaa, jotta voidaan kattaa alati kasvavan väestön ikääntymiseen liittyvät kulut. Kumma kyllä, prosessi muistuttaa niin sanottua Ponzi-peliä (tai kutsutaan sitä pyramidihuijaukseksi). Ne, jotka pelaavat demografian suhteen samaa peliä kuin Kailajärven Wincapita, voivat kuitenkin olla rauhallisin mielin, sillä kukaan ei haasta heitä oikeuteen.
– Toki on niin, että jo työiässä olevien maahanmuuttajien muutto Suomeen säästää yhteiskunnalta ne kustannukset, jotka koituvat lastenhoidosta ja koulutuksesta. Ja mikäli muuttajat ovat yhtä tuottavia kuin kantaväestö, rivin alle pitäisi jäädä plussaakin. Mutta tästä syntyykin ongelma, sillä maahanmuuttajien työllisyysasteet jäävät selvästi jälkeen kantaväestön luvuista. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan ero on 20 prosenttiyksikön luokkaa.
Suomeen saapuva työperäinen maahanmuutto kohdistuukin pitkälti matalapalkka-aloille, millä on kielteiset vaikutukset myös kotimaiselle työväestölle: maahanmuuton seurauksena palkat laskevat ja asumisen hinta nousee.

PS ARKISTO
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tiedepolitiikka kasvatustiede queer-feminismi väestökehitys Pisa-tulokset kehopositiivisuus suunnitelmatalous Suomen Akatemia ilmastoahdistus Väestöpolitiikka Matti Virén Suomen Perusta talous verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Emeritusprofessori Matti Virén pohtii suomalaisen yhteiskunnan kantavia ongelmia ja niihin esitettyjä ratkaisuja: Suunnitelmataloutta, maahanmuuttoa vai lisää lapsia?
Suomella ei mene hyvin. Romahtaneen syntyvyyden, sakkaavan talouden ja ylivelkaisen julkisen sektorin pelastukseksi tarjotaan milloin maahanmuuttoa, milloin sosiaalivaltion kasvattamista ja milloin eurooppalaisen solidaarisuuden lisäämistä. Esitetyt ratkaisut saavat kyytiä Suomen Perustan julkaisemassa emeritusprofessori Matti Virénin analyysissä "Suunnitelmataloutta, maahanmuuttoa vai lisää lapsia?"

Seppänen: Suomen Akatemian rahojen käyttöä on valvottava – ”Hankkeita on syystä kritisoitu”

Lukiolainen kysyi sukupuolentutkijalta: ”mikä on nainen?” – valtion vihapuheselvitystä tehnyt tutkija aloitti välittömän fasistileimaamisen

THL:n ”Tasa-arvotiedon keskuksesta” on tullut feministisen identiteettipolitiikan linnake – asiantuntijalääkärit ulos, identiteettipoliitikot sisään

Koneen säätiö syytää rahaa koulutukseen, jossa opetetaan Elokapinan suoran toiminnan askelkuvioita – miksi upporikas valtasäätiö pumppaa kymppitonneja radikaalivasemmiston räyhäämiseen?

Talousprofessori Virén: Avoin julkinen keskustelu on paras keino erottaa laadukkaat tieteelliset tutkimukset ideologisesta hömpästä

Sisäministeri Ohisalo kiirehti parkumaan tutkimusleikkauksista – mutta kannattaako meditoituneen feminismin ja ekologisen mielikuvittelun tutkimukseen kylvää rahaa?

Yliopistoissa tutkitaan nyt kehopositiivisuutta, kuritonta feminismiä, queer-aktivismia ja nuorison ilmastoahdistusta – Suomen Akatemia rahoittaa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.