Kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Minna Reijonen kysyi eduskunnan kyselytunnilla valtiovarainministeri Matti Vanhaselta, olisiko hallitus vihdoinkin valmis muuttamaan omaishoidon tuen kokonaan verottomaksi.

– Tämä ei ole hallitusohjelmassa. Kuten sanoin itse kysymykseen, omaishoidon verotuksen muutosta ei ole hallitusohjelmassa, Matti Vanhanen vastasi.

Raskas työ

Omaishoitajien työ on raskasta. Omaishoito on veronalaista tuloa ja sitä verotetaan ansiotulona. Omaishoidon tuen saajista Sotkanetin tilastotietokannan mukaan 58 % on 65 vuotta täyttäneitä.

– Moni hoitaa omaistaan ympärivuorokautisesti, osa käy hoitotyön lisäksi myös palkkatyössä. Omaishoitajille pitää turvata riittävät tukipalvelut ja riittävästi vapaata, jotta he eivät uuvu kohtuuttoman työtaakan alle, Reijonen vaatii.

Omaishoito säästää

Omaishoidon tuki säästää kunnille vähintään 1,3 miljardia euroa vuoden 2013 hintatasossa vuodessa verrattuna muihin hoitomuotoihin.

– Jokainen omaishoitaja säästi keskimäärin 31 250 euroa verrattuna siihen, jos omaishoidettava olisi ollut kunnallisessa laitoshoidossa, palveluasumisessa tai tehostetussa palveluasumisessa.

– Omaishoidon tuen verovapauden kustannus olisi noin 65 miljoonaa euroa. Tämä summa ei ole iso, jos sitä vertaa vaikka niihin 3 miljoonaan euroon, jonka Suomi maksaa joka ikinen päivä kehitysapua, Reijonen ihmettelee.

Reijonen jätti 16.6.2020 lakialoitteen omaishoitajille maksettavan omaishoidon tuen muuttamisesta verottomaksi tuloksi. Lakialoite on tulossa käsittelyyn todennäköisesti syksyn aikana.

SUOMEN UUTISET