Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner arvostelee yritys- ja osinkoverouudistusta poliittisesti ohjatuiksi.

– Uudistuksen taustalla oli poliittisesti ohjattu valmistelu. Myös veropäätösten taustalaskelmat ovat poliittisesti ohjattuja. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan valtionvarainministeriön toimittama aineisto ei ole hyvä ja riittävä, tarkastusvaliokunnan jäsen Ruohonen-Lerner arvioi.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta totesi perjantaina, että hallituksen kehysriihi teki yritys- ja osinkoverouudistukset löyhin perustein.

Tarkastusvaliokunnan lausunnosta ilmenee muun muassa, että päätösten perustelut eivät täytä eduskunnan perustuslaillisia oikeuksia saada oikeita ja riittäviä tietoja. Perussuomalaisten ryhmäjohtaja kertoo, miksi hallitus toimii lain vastaisesti:

– Hallitus junttaa keinoja kaihtamatta rikkaita suosivan uudistuksen kiireellä läpi. Osinkoverouudistus on puhtaasti poliittinen arvovalinta.

Ruohonen-Lerner painottaa kokoomuksen roolia keskeisenä vallankäyttäjänä maan hallituksessa, vaikka sillä on vain kolmasosa ministereistä. Perussuomalaisten ryhmänjohtaja kuitenkin edellyttää hallitukselta vastaisuudessa rehtiä meininkiä:

– Toivottavasti hallitus tekee ryhtiliikkeen ja kertoo jatkossa rehellisesti koko eduskunnalle uudistuksista ja niiden taloudellisista vaikutuksista eri väestöryhmille. Osinkoverouudistuksen valmistelusta jäi kuva, etteivät edes demarit ja vasemmistoliitto tienneet totuutta.

SEPPO HUHTA