Ruotsidemokraattien Karlskronan valtuustoryhmän puheenjohtaja on asetettu syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyte tuli noin vuosi sitten julkaistusta Facebook-kirjoituksesta, jossa Christopher Larsson kertoi mielipiteensä kaupunkiin rakennetusta minareetista ja siitä kaiutetuista rukouskutsuista. Syyttäjä katsoo, että Larsson on kirjoituksessaan yleistäen esittänyt muslimit terroristeina ja naisten alistajina, sekä väittänyt, että heidän käsityksensä ovat keskiaikaisia.

Blekinge Läns Tidning kertoo, että ilmiannon Christopher Larssonin kirjoituksesta teki demareiden kansanedustaja Magnus Manhammar. Manhammarin tekemän rikosilmoituksen mukaan Larsson ”pyrkii leimaamaan miljoonia ihmisiä terroristeiksi”.

Rukouskutsuja kaiuttimista perjantaisin

Karlskronan minareetti pystytettiin viime syksynä paikallisen muslimiseurakunnan keräysvaroilla ja talkootyöllä. Rakennustöitä johti kokenut bosnialainen minareetinrakentaja, jolla on takanaan jo peräti 170 minareettityömaata.

Minareetilla on korkeutta 17,5 metriä ja siitä kaiutetaan rukouskutsuja kerran viikossa perjantaisin, kertoo Expressen-lehti.

”Surun päivä”

Kaikki karlskronalaiset eivät kuitenkaan osanneet iloita Blekingen läänin ensimmäisestä minareetista ja ilmassa kaikuvista rukouskutsuista. Ruotsidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Christopher Larsson kommentoi asiaa Facebookissa. Kirjoitus alkoi näin:

– Perjantaina on surun päivä, kun minareetti ensi kerran kailottaa ilmaan yksitoikkoista ”Allah on suurin” -huutoaan Karlskronan yllä. Samaa ”Allahu akbaria”, jota islamistit huutavat räjäyttäessään itsensä ilmaan.

Syyttäjä: ”minareetti yhdistetään terroritekoihin”

Syyttäjä katsoo, että Larsson on kirjoituksessaan yleistäen esittänyt muslimit terroristeina ja naisten alistajina, sekä väittänyt, että heidän käsityksensä ovat keskiaikaisia. Syytehakemuksen mukaan Larssonin kirjoituksessa uusi minareetti yhdistetään terroritekoihin.

Larsson myöntää kirjoittaneensa kyseisen Facebook-kommentin, mutta kiistää kiihottamistarkoituksen. Hän pitää demarikansanedustajan tekemää ilmiantoa poliittisena pelinä.

Sananvapausasiantuntija: ”Näistä pitäisi pystyä keskustelemaan”

Paikallislehti haastatteli sananvapausasiantuntija Nils Funckea, jonka mukaan kirjoituksessa ei olisi kyse kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Voin ymmärtää, että jotkut muslimit voivat pitää kirjoitusta solvaavana, mutta sen tulisi mahtua laajan kansalaiskeskustelun piirin, totesi parlamentaarisen sananvapauskomitean sihteeri Funcke.

– Näistä asioista pitää pystyä keskustelemaan avoimessa yhteiskunnassa, sanoi sananvapausasiantuntija paikallislehdelle.

Hakkarainen sai sakkotuomion

Ruotsin tapauksesta tulee hakematta mieleen perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen viime vuonna saama sakkotuomio.

Hakkarainen oli vuoden 2016 Nizzan terrori-iskun jälkeen julkaissut Facebookissa kirjoituksen, jonka katsottiin rinnastavan terroristit ja muslimit toisiinsa. Hakkarainen oli kirjoittanut, että ”kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja”. Keski-Suomen käräjäoikeus antoi Hakkaraiselle tuomioksi 20 päiväsakkoa, mikä teki hänen tuloillaan 1160 euroa.

SUOMEN UUTISET