Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ottaisi mallia Tanskasta ja purkaisi Ruotsin pääosin maahanmuuttajien kansoittamat ongelmalähiöt. Pelkkä kikkailu ja viilailu ei hänen mukaansa riitä, koska Ruotsin ghetto-ongelmat ovat Tanskaakin pahemmalla tolalla. Jälleenrakennus on parhaillaan menossa myös ruotsidemokraateissa, kun väkeä on loikannut uuteen puolueeseen.


Ruotsidemokraateista on viime aikoina eronnut näkyvästikin puolueen toiminnassa mukana olleita henkilöitä. He ovat loikanneet uuteen puolueeseen, jonka nimi on vaihtoehto Ruotsille (AfS). Åkesson on kutsunut uutta puoluetta myös nimellä ”Vaihtoehto poispotkituille”. Uusi puolue ei ole ainakaan vielä vaikuttanut ruotsidemokraattien nousujohtoisiin gallup-lukemiin.

– Heidän nationalisminsa on erilaista kuin ruotsidemokraateilla eikä se sovi meille. Minun mielestäni ruotsalaiseksi voi kyllä oppia. Se on yksinkertaisesti sitä, että ollaan ja eletään ihmisiksi. Siinä on se ratkaiseva ero ruotsidemokraattien ja uuden puolueen välillä, luonnehtii Åkesson Ruotsin yleisradioyhtiön haastattelussa.

– On ihan hyvä tietää, että AfS koostuu 100-prosenttisesti porukasta, jotka olemme syystä tai toisesta erottaneet. On mainiota, että heillä on paikka minne mennä ja asettautua. Jos minulta kysytään, niin AfS on yksinkertaisesti ääriliike, hän tarkentaa Aftonbladetin haastattelussa.

Ongelmalähiöt uusiksi

Ruotsin ghettoutumista puoluejohtaja pitää vieläkin pahempana ongelmana kuin Tanskan vastaavaa. Tanska on maana pienempi ja se on Åkessonin mukaan noudattanut myös vastuullisempaa maahanmuuttopolitikkaa.

– En ole itse yksityiskohtaisesti perehtynyt Tanskan hallituksen suunnittelemaan lainsäädäntöön, mutta selvitämme parhaillaan puoluessa, mitkä osat siitä olisivat käyttökelpoisia Ruotsissa.

Jimmie Åkesson ei ole repimässä ghettoja nurin yhdessä yössä eikä heittämässä ongelmalähiöissä asuvia ihmisiä pois maasta. Hän haluaa muokata ongelmaympäristöt uuteen aikaan sopiviksi.

– Ei ole mitään mieltä tuhlata rahaa pikkukorjauksiin vaan kaikki täytyy miettiä alusta alkaen kokonaan uusiksi, hän pohtii.

Suomen Uutiset