Ruotsalaisten tärkeimmäksi puheenaiheeksi syyskuun vaalien alla on noussut laki ja järjestys. Ammuskelut ja räjähdykset ovat niin tavanomaisia, etteivät ne nouse enää pääotsikoihin, elleivät välikohtaukset vaadi kuolonuhreja, Politico-lehti kirjoittaa. Ruotsalaiset huippupolitiikot yrittävät kiillottaa maan imagoa.

Politico kirjoittaa ammuskelun olevan etupäässä maahanmuuttajataustaisten miesten tuoma ilmiö. Tuliaseilla tehdyt murhat ovat kymmenkertaistuneet viime vuonna verrattuna 1990-luvun alkupuolella tehtyihin murhiin. Levottomuudet, autojen poltot, hyökkäykset viranomaisia vastaan ja mellakat ovat yleisiä.

Hallitus vähättelee ongelmia

Ruotsin hallitus pyrkii parantamaan maan väkivaltaista imagoa tiedottamisstrategialla ja julkisvaroin tehdyllä PR-kampanjalla. Pääministeri Stefan Löfven myöntää maallaan olevan ongelmia ammuskelujen suhteen. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei maassa ole sellaisia alueita, joihin viranomaisilla ei ole menemistä.

Ensihoitajaliitto kertoo toisin. Puheenjohtaja Gordon Grattidge kertoo, ettei tietyille alueille kannata mennä ilman poliisisaattuetta. Samaa sanoi myös Grattidgen edeltäjä.

Työmarkkinaministeri Ylva Johansson kertoi BBC:lle pontevasti maaliskuussa, että ilmoitetut raiskaukset ja seksuaaliset häirintätapaukset olisivat vähenemässä. Hän pyysi myöhemmin anteeksi erehdystään.

Ex-pääministeri Carl Bildt kehui Ruotsin maahanmuuttopolitiikka Washington Postissa menestystarinaksi.

Henri Alakylä