”Ruotsidemokraattien ja kokoomuksen johtama hallitus leikkaa perushoitajien palkkoja 30 prosenttia”, sanotaan ay-liikkeen tuottamassa vaalivideossa. Neljä kuukautta ennen vaaleja taisto sekä mielipiteenmuokkaus on täydessä käynnissä. Valtiopäivävaalien häirintää ulkomaisten tahojen toimesta on uumoiltu jo pitkään mutta kukaan ei ole osannut aavistaa, että sen tekevät ruotsalaiset itse, etujärjestöjen voimin.


Ammattiliittojen keskusjärjestö LO:n tuottama vaalivideo on nostattanut monen ruotsalaisen tukan pystyyn. Palkkojen leikkauksen lisäksi mahdollinen uusi vaalienjälkeinen hallitus – siis ruotsidemokraattien ja kokoomuksen johtama allianssi – tekee videon mukaan muitakin tihutöitä: Vakinaiset työsuhteet lopetetaan ja sairastua ei enää saa, lapsien hankkimisesta tai vanhenemisesta puhumattakaan.

Myös työnantajien etujärjestö Svenska Näringsliv on seikkailut somessa ja julkaissut näkemyksiään verotuksesta. Facebookiin postatussa kuvassa äiti ja kaksi lasta surevat poisnukkuneen puolison ja isän haudan äärellä. Kuvaan on ympätty myös hymyilevä nykyinen sosiaalidemokraattinen valtiovarainministeri, joka sanoo puhekuplassa: ”Juu kuollut on, mutta hänellä oli rahaa”. Kuvan tarkoituksena oli kritisoida sittemmin peruttua perintöveron muutosta ja se vedettiin kiiruusti pois somesta.

Yleisradioyhtiö SVT ei ole ruotsidemokraattien kommentteja ilmeisesti hakenut, mutta kokoomuksen puoluesihteeri Gunnar Strömmer sanoo videokohusta näin:

– LO vauhdittaa keskustelua, joka tekee tavalliselle kansalaiselle yhä vaikeammaksi erottaa totuuden valheesta ja tämä vahingoittaa koko ruotsalaista vaalijärjestelmää.

Suomen Uutiset