Ruotsissa hallituspuolueiden edustajat ottavat kantaa tasa-arvon ja itsensä toteuttamisen puolesta kunniakulttuuria ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson ja tasa-arvoministeri Åsa Lindhagen sekä hallituksen tukipuolueiden edustajat ovat julkaisseet mielipideartikkelin Aftonbladetissa.

Ruotsidemokraattien kasvavan kannatuksen nostama paine alkaa näkyä yhä selvemmin Ruotsin hallituspuolueiden edesottamuksissa, vaikka niitä perustellaankin hallitusohjelman kirjauksilla. Maahanmuuttopolitiikkaa pyritään kiristämään ja nyt puututaan joidenkin väestöryhmien oikeuteen säilyttää oma, lain ja kansallisten tapojen vastainen kulttuurinsa.

Uhatuille lapsille matkustuskielto

”Heinäkuun alussa astuivat voimaan uudet säännökset kunniaväkivaltaa ja painostusta vastaan. Lapset ja nuoret, joita uhkaa vieminen ulkomaille sukuelinten silpomista tai järjestettyä avioliittoa varten, voivat nyt saada matkustuskiellon. Se ei kuitenkaan vielä riitä poistamaan kaikkia kunniakulttuurin mukanaan tuomia ongelmia”, hallitusta tukevat poliitikot kirjoittavat.

Ruotsissa tuhannet lapset elävät kirjoittajien mukaan painajaisessa, peläten omien vanhempiensa aikomuksia. Lapset kasvavat vanhempiensa jatkuvan kontrollin alla ja kunnianormit asettavat tiukat rajat lasten ja nuorten olemassaololle. Kulisseja pidetään yllä uhkauksilla tai väkivallalla ja lasten tulevaisuus voidaan sementoida pakkoavioliitolla.

Kunnia on katkera juoma

”Tätä emme voi ikinä hyväksyä. Kunniakulttuurilla ei ole minkäänlaista sijaa ruotsalaisessa yhteiskunnassa. Maassamme jokaisella yksilöllä on yhtäläiset perusoikeudet. Tästä ei saa olla pienintäkään epäilystä ja millään kansanryhmillä ei voi olla tästä erilaista käsitystä. Suvaitsevaisuudella suvaitsemattomuutta kohtaan on pantava piste”.

Kirjoittajat toteavat myös, että kunniaväkivalta on aina vakava rikos, eikä siinä koskaan ole kysymys oikeudesta omaan kulttuuriin. Naisten ja tyttöjen lisäksi myös miehet ja pojat voivat joutua kunniaväkivallan uhreiksi.

Kunniarikosten rangaistuksia on myös kiristetty ja tuomiot luetaankin nyt aina korotettuina.

SUOMEN UUTISET