Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin perussuomalainen hallituksen jäsen Heikki Tamminen on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajan Piia Elon päätöksestä hyväksyä 19 000 euroa käytettäväksi sairaanhoitopiirin johtajan Olli-Pekka Lehtosen syntymäpäiväjuhliin. Myös sairaanhoitopiirin johtajan osuus mahdolliseen virheeseen on tutkittava.

– Kantelussa halutaan selvittää, onko sairaanhoitopiirin toimintasääntöä rikottu. Toimintasääntö antaa hallituksen puheenjohtajalle valtuuden hyväksyä sairaanhoitopiirin johtajan matka- ja edustuskuluja. On kuitenkin kyseenalaista kuuluvatko syntymäpäiväjuhlat edustuskulujen piiriin, ja siksi asia selvitetään, kuten on luvattu, Tamminen selittää.

Puheenjohtaja päätti juhlista ilman hallitusta

Tammisen mielestä sääntöjä ja puheenjohtajan valtuuksia on jatkossa tarkisteltava uudelleen, ettei vastaavaa tapahtuisi.

– Tapahtuma on aiheuttanut ymmärrettävästi suurta epäluottamusta myös meitä muita hallituksen jäseniä kohtaan. Meillä ei ole ollut mahdollisuutta nähdä tai kuulla hallituksen puheenjohtajan päätöksestä. Tämän olen varmistanut henkilökohtaisesti sairaanhoitopiirin hallintojohtajalta. Päätös olisi ehdottomasti pitänyt tuoda hallituksen käsittelyyn.

Erittäin huonoa hallintotapaa

Kantelun perusteluosassa sanotaan seuraavaa:

”Päätös on mielestäni tulkittavissa hyvän hallintotavan ja sairaanhoitopiirin toimintasääntöjen vastaiseksi, koska toimintasäännön §10 kohta 4 antaa hallituksen puheenjohtajalle oikeuden ratkaista vain matkalaskuja ja edustuskuluja. Mielestäni syntymäpäiväjuhlat eivät kuulu kumpaankaan kategoriaan, joten toimintasääntöä on rikottu.

Lisäksi hallituksen puheenjohtaja sekä sairaanhoitopiirin johtaja osoittavat erittäin huonoa hallintotapaa sillä, ettei asiasta ole kerrottu sairaanhoitopiirin hallitukselle. Kyse on euromääräisesti merkittävästä kulusta, vaikka harkintavallalle ei ole euromääräistä rajaa. Hallituksella ei ole ollut mahdollisuutta tietää asiasta, kuten käy ilmi piirin hallintojohtajan vastauksesta. Toimintatapa on aiheuttanut suurta epäluottamusta muita hallituksen jäseniä kohtaan, sekä kieltäytymisiä henkilökunnalta toivotuista vapaaehtoisista säästötoimista.”

Artikkelia muokattu 8.5. klo 11.17.

PS VERKKOTOIMITUS