Libyasta merimatkalle lähtevät ihmissalakuljettajat ovat ilmeisen laskelmoivia, sanoo saksalaisen vapaaehtoisyhdistys Jugend Rettetin koordinaattori Titus Molkenbur. Hän kertoo salakuljettajien tankkaavan aluksiinsa vain sen verran polttoainetta, että veneet yltävät kansainvälisille vesille. Aluksilla ei ole tarkoituskaan päästä Italiaan asti. Saksalainen mediajätti Deutsche Welle haastatteli Molkenburia.

Yhdistyksen vapaaehtoiset nuoret kiertävät Välimerellä lähellä Libyan aluevesiä etsien pelastettavia. Vapaaehtoisryhmän toiminta rahoitetaan lahjoituksin. Molkenbur myöntää, että salakuljettajat hyötyvät taloudellisesti etsintä- ja pelastuspartioiden vuoksi. Salakuljettajat usein pakotetaan merikelvottomiin kumipaatteihin.

Ryhmän alus on pieni, eikä sinne mahdu tarpeeksi pelastettavia. He toimittavat pelastetut suurempiin aluksiin ja pääosin Italian rannikkovartiostolle.

Järjestö ei halua toimia Libyan aluevesillä, vaikka he saisivat Libyalta suostumuksen. Libyan rannikkovartiosto sanoo, että heidän aluevesiltä pelastetut tulee palauttaa Libyaan.

Järjestö arvioi Libyassa olevan vielä 300 000 Eurooppaan haluavaa ihmistä.

Henri Alakylä