Perussuomalaisten puheenjohtajuutta tavoitteleva kansanedustaja Sampo Terho ilmoitti ehdokkuudestaan maanantaina 6.3.2017 puoluetoimistolla järjestetyn Tuumaustunnin aikana. Suomen Uutiset julkaisee Terhon puheen kokonaisuudessaan.

”Arvoisat median edustajat ja lähetystä seuraavat suomalaiset,

Timo Soini on johtanut tätä puoluettamme, tätä kansanliikettämme kaksikymmentä vuotta. Hänen saavutuksensa suomalaisessa politiikassa ovat vertaansa vailla. Eilen hän on ilmoittanut, ettei kesän puoluekokouksessa enää hae uudelle kaksivuotiskaudelle eli hän luopuu kesäkuussa Perussuomalaisten puheenjohtajuudesta. Kenet Perussuomalaisten kenttä sitten valitseekin Soinin seuraajaksi, tämä henkilö tulee saamaan valtavan luottamuksenosoituksen mutta myös vastuun. Samalla hän saa ainutlaatuisen kunnian jatkaa elämäntyötä, joka tulee jäämään Suomen poliittiseen historiaan. Minä olen päättänyt pyytää Perussuomalaisten kentältä sitä luottamusta, Perussuomalaisten äänestäjiltä ja Perussuomalaisten jäseniltä ennen kaikkea, sitä luottamusta, jota puheenjohtajan tehtävän hoitaminen vaatii. Olen päättänyt asettua ehdolle Perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Minä haluan johtaa tätä puoluetta kohti tulevaa, jos kenttämme, jäsenemme, kannattajamme sitä tukevat ja antavat minulle luottamuksensa.


Tuumaustunnin tallenne. 26 min 53 sek.

Hyvät kuulijat. Timo Soinin vaikutus puolueessamme on ollut niin merkittävä, että Soinin jälkeisellä aikakaudella puolueemme siirtyy kokonaan uuteen vaiheeseen, jossa puolue täytyy osin keksiä uudelleen. Tulen pian kuntavaalien jälkeen esittämään yksityiskohtaisemman suunnitelman siitä, miten tuo ideologinen uudistustyö minun puheenjohtajakaudellani tehtäisiin. Samoin tulen kevään aikana kiertämään kenttäämme, jotta saan jäsentemme kanssa vaihtaa ajatuksia puolueemme tulevaisuudesta. Uudistumisen ohella haluan korostaa, että Perussuomalaisten arvot tulevat pysymään samana. Kohti tulevaisuutta on kuljettava jalat tukevasti maassa. Arvomme ovat se peruskallio, jonka päälle uudet ohjelmat rakennetaan. Perussuomalaiset rakastavat isänmaataan, kunnioittavat työtä ja ahkeruutta, haluavat kuulla suoraa ja rehellistä puhetta sekä arvostavat maansa vapautta ja turvallisuutta. Siksi tulevani ohjelmani painopisteitä ovat työllisyys- ja talouspolitiikka, EU-politiikka ja maahanmuuttopolitiikka. Maahanmuuttopolitiikassa pidän keskeisenä, että Suomi poistaa EU-normien sallimissa puitteissa kaikki sellaiset vetotekijät, jotka houkuttelevat maahamme perusteettomia turvapaikkahakemuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi perheenyhdistämissäännösten toteuttamista hallituksen turvapaikkapoliittiseen ohjelmaan kirjatulla tavalla. Samoin tulen kiinnittämään huomiota turvapaikanhakijoiden EU:n sisäisten siirtojen epäreiluun toteutumiseen.

Työllisyys- ja talouspolitiikassa tulen voimakkaasti tukemaan hallituksemme vastuullista politiikkaa, joka on jo kääntänyt Suomen talouden ja työllisyyden suunnan. Hallituksemme tekemien raskaiden mutta oikeiden päätösten myönteiset tulokset tulevat vaalikauden loppua kohti näkymään yhä voimakkaammin. EU-politiikassa haluan järkiperäistä keskustelua siitä, mitkä todella ovat jäsenyyden toteennäytetyt hyödyt ja haitat. Olen avoin sille vaihtoehdolle, että Perussuomalaiset seuraavissa eduskuntavaaleissa tulevat vaatimaan Iso-Britannian tyylistä kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä. Kuitenkin tämä päätös on niin keskeinen sekä puolueellemme että maallemme, että haluan tehdä tämän linjanvedon puolueemme kenttää kuullen demokraattisella tavalla.

Hyvät kuulijat, seuraavaksi edessämme on kuntavaalit. Ne käydään vielä kerran istuvan puheenjohtajan Timo Soinin johdolla, ja hänen oikeana kätenään on mainio puoluesihteerimme Riikka Slunga-Poutsalo. Kuntavaalit ovat kaikkein lähimmin ihmisen arkeen koskettavat vaalit. Ne ovat juuri sitä lähidemokratiaa, päätöksenteon tuomista lähelle kansalaisia, jota Perussuomalaiset vaalivat. Nyt on aika keskittyä kuntavaaleihin. Niissä me aiomme jälleen kerran kumota gallupit. Kuntavaalien jälkeen on aika keskittyä kysymykseen seuraavasta puheenjohtajasta ja käydä rakentava puheenjohtajakilpa kaikkien ehdokkaiden välillä. Kaikissa koitoksissa kaikkein tärkeintä on puolueen yhtenäisyys ja kenttämme yksituumaisuus viedä aatettamme ja toteuttaa aatettamme. Perussuomalaiset, edessämme on uusi alku. Nyt eteenpäin. Kiitos. ”

SUOMEN UUTISET