SATO:n maine yleishyödyllisenä vuokranantajana murenee ainakin Helsingin kontulalaisten silmissä, kun asuntosijoitusyhtiö korottaa vuokriaan jopa 49,2 prosenttia. – Pelkään, että joudun velkakierteeseen näiden korotuksien vuoksi, sanoo vuokralla asuva Leo Linden.

Leo Linden, 52, ei ihme kyllä ole menettänyt yöuniaan vuokrankorotuksen takia. Hän pelkää kuitenkin joutuvansa korkeiden vuokrakustannusten vuoksi velkakierteeseen.

–  Olen tutkinut omistusasuntovaihtoehtoa, mutta minun ruokakunnallani ei ole siihen mahdollisuuksia. Meillä ei ole varaa maksaa lainan vaatimaa kynnysrahaa pankille, Linden kertoo.

Hän asuu 76 neliön kolmiossa aviopuolisonsa kanssa. Vuokra on tällä hetkellä 978,69 euroa, josta se nousee melkein 150 eurolla. Linden on tällä hetkellä työharjoittelussa Espoon kierrätyskeskuksessa, josta hän toivoo saavansa vakituisen työpaikan. Hän pitää pääkaupunkiseudun asuntotilanteen kehitystä huolestuttavana.

–  Jos kehitys jatkuu näin, muuttavat työtätekevät ja tukia saamattomat veronmaksajat pois pääkaupunkiseudulta. Jäljelle jäävät ne asukkaat, joiden ei tarvitse välittää korkeista asumiskustannuksista – rikkaat omistusasunnoissa ja todella köyhät vuokratukiasunnoissa.

Linden on varma, että nykyinen politiikka vain kasvattaa asuinalueiden eriarvoistumista.

– Pääkaupunkiseudulla on pian todellisia vuokraslummialueita ja  sen vuoksi viereiset omistusasuntoalueet menettävät  arvoaan. Sitten suurkiinteistöyhtiöt ostavat arvonalennuksesta kärsineet kohteet pois. Ja mitä sitten tapahtuu? Linden kysyy ja lisää:

– Tämän kaiken maksamme me jäljelle jääneet veronmaksajat eli sinä ja minä.

Moni joutuu jättämään kotinsa

Satoa on totuttu pitämään yleishyödyllisenä vuokranantajana. Viime aikojen roimat vuokrankorotukset kertovat toista. Helsingin Kontulassa SATO on korottanut asuntojen vuokria jopa 49,2 prosentilla. Asukkaat ovat kauhuissaan. Korotusten jälkeen moni joutuu jättämään kotinsa.

–  Yksi esimerkki on 28 neliön yksiöstä, jonka vuokra nousee korotusesitysten mukaan 15 prosenttia puolen vuoden välein. Vuokra on tällä hetkellä 459 euroa. Vuonna 2014 se on jopa 685 euroa. Korotus on siis kahden vuoden aikana 49.2 prosenttia!  Korotuksen jälkeen neliövuokra nousee 25,37 euroa, kertoo Asunto Oy Helsingin Kaarenjalka 5:n asukastoimikunnan puheenjohtaja Esko Grekelä.

SATO perustelee puolen vuoden välein tehtäviä 15 % vuokrankorotuksia vuokratason jälkeenjääneisyydellä alueen hintatasoon verrattuna. Grekelän mukaan korotusta ei voi perustella yleisellä vuokratasolla.

– Taloyhtiössä on 30 kappaletta 28 neliön yksiöitä 90 asunnosta ja niiden vuokra on tällä hetkellä 16,39 euroa neliöltä. Loput 60 asuntoa ovat kolmioita tai neljän huoneen asuntoja. Niiden osalta SATO:n vuokratavoite on 15,70 euroa neliöltä. Meidän selvityksen mukaan kaupungin ja VVO:n vuokrat Kontulassa ovat 9,50-11,50 euroa per neliö, hän tarkentaa.

Asukkaat ovat valittaneet korotuksista SATO:lle. Vastauksia he eivät ole Grekelän mukaan vielä saaneet.

Asuntoja on liian vähän

Asunto Oy Kaarenjalka 5 on vapautunut aravajärjestelystä viisi vuotta sitten. Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtajan Anne Viidan mukaan aravajärjestelyn piirissä olevien talojen vuokra määräytyy omakustannusperiaatteen mukaisesti, jossa kaikki talon kulut katetaan vuokralaisten maksamilla vuokrilla.

–  Vapaarahoitteisessa kohteessa vuokran määräytyminen ja vuokran määrästä sopiminen on vapaata. Esimerkiksi tuottotavoite on vuokranantajan ”päätettävissä”, Viita muistuttaa.

Viita kertoo, että vuokranantajan esittämä vuokratoive on pääkaupunkiseudulla lähes poikkeuksetta sama kuin toteutunut vuokra.

–  Syy on yksinkertainen: tarjonnassa on merkittävä epäsuhde. Asuntoja on liian vähän.

Kysymykseen, miksi SATO:n vuokraa ei voi verrata esimerkiksi Helsingin kaupungin tai VVO:n vuokra-asuntoihin Viita vastaa:

– Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa noudatetaan omakustannusperiaatetta. VVO:lla ja SATO:lla on sekä vapaarahoitteisia asuntoja että aravakohteita. Vapaarahoitteisissa vuokra määräytyy vapaasti ja niissä vuokrataso on korkeampi kuin aravakohteissa, joissa on omakustannusperiaatteen mukaan määräytyvä vuokra.

LUE LISÄÄ:
Kansanedustaja Juha Väätäisen vihaiset terveiset SATO:lle.

Teksti: Heli-Maria Wiik
Kuvat: Matti Matikainen

Tagit