

LEHTIKUVA
SDP teki takinkäännön Suomen ennätyksen – vastusti hoitajien pakkotyölakeja vuonna 2007, nyt itse sorvaa niitä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää hallituksen esittämää potilasturvallisuuslakia törkeänä takinkääntönä SDP:ltä, joka vuonna 2007 äänekkäästi vastusti samanlaista lakia, mitä itse on nyt sorvaamassa.
Kiistelty potilasturvallisuuslaki tuli eduskunnan käsiteltäväksi keskiviikkona 14.9. Esitys on repinyt sekä hallituksen rivejä vasemmistoliiton eduskuntaryhmän vastustuksen vuoksi että raivostuttanut hoitoalan järjestöt Tehyn ja Superin. Voimaan tullessaan laki rajoittaisi merkittävästi hoitajien työtaisteluoikeutta.
– Hoitoalan pakkotyölaki kertoo kaiken siitä, miten paljon hallitus arvostaa hoitoalan ammattilaisia. Työolojen tai palkan parantamisesta ei ole puhettakaan, vaan porkkanan sijaan hoitajille tarjotaan lisää keppiä estämällä työtaistelutoimet ja pakottamalla töihin sakon uhalla. Hallitus tuntuu kuvittelevan, että jatkuvan kiireen ja resurssipulan uuvuttamat hoitajat jaksavat töissä paremmin uhkailun voimalla, moittii perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.
– Hoitajat eivät halua jättää potilaitaan oman onnensa nojaan, mutta kahden raskaan pandemiavuoden jälkeenkään mitään parannusta työolosuhteisiin ei ole tullut. Hoitajat on kerta toisensa jälkeen pakotettu venymään äärirajoille, mutta nyt tälle hyväksikäytölle on tehtävä loppu.
Kukaan ei veny loputtomasti
Hoitoalan lakonuhka on seurausta liittojen ja työnantajaa edustavan KT:n riidasta, jota on selvitelty valtakunnansovittelijan johdolla. Työnantajapuoli ei ole suostunut hoitajien palkankorotusvaatimuksiin, vaikka hoitajien palkkataso on noin 20 prosenttia jäljessä pohjoismaisesta tasosta.
– Hoitotyö on raskasta ja erittäin alipalkattua suhteessa työn vaativuuteen. Hoitajat ovat joka ikinen päivä vastuussa ihmishengistä ja huolehtivat potilaistaan kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Työ on pahimmillaan erittäin kuluttavaa henkilöstöpulan aiheuttaman jatkuvan kiireen vuoksi, mutta palkkauksessa tämä ei todellakaan näy. Työnantajat ovat valitelleet hoitajapulaa ja ihmetelleet alanvaihtoa ikään kuin syyt eivät olisi päivänselviä. Monelle hoitotyö on myös kutsumustyö, mutta kukaan ei veny loputtomasti, Antikainen toteaa.
Törkeä takinkääntö
Hoitajien pakkotyölaki on varsinkin SDP:ltä törkeä takinkääntö. SDP nimittäin vastusti äänekkäästi hoitajien työtaisteluoikeuden rajoittamista ollessaan oppositiossa vuonna 2007.
– SDP:n silloinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma puhui vuonna 2007 eduskunnassa ”pakkolainsäädännöstä”. Kuinka kävi 15 vuotta myöhemmin? Nyt pääministeripuolue SDP ajaa pakko- ja orjatyölakeja ja uhkailee hoitajia sen sijaan, että pyrkisi rakentamaan edellytykset sovinnolle, Antikainen tylyttää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pakkotyölaki potilasturvallisuuslaki lakko-oikeus palkankorotukset hoitajapula hoitotyö hoitajat Tehy Super hoitoala Takinkääntö Sanna Antikainen Eero Heinäluoma Vasemmistoliitto SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus esittää laittomasti maassa olevien terveydenhuoltoa lakiin – ”Sen kun vain lampsii erikoissairaanhoidon päivystykseen”

Juvonen vaatii pääministeri Marinilta heti kommenttia sotealan kriisiin: “Pääministeri sulkee silmänsä yhteiskunnan suurimmalta kriisiltä”

Nuorissa ja opiskelijoissa piilee resurssi hoitoalan kriisiin – Juvonen: Annetaan reippaille nuorille mahdollisuuksia työskennellä vanhustenhoivan alalla lain sallimissa puitteissa

Purra: Hallitus haluaa turvata laittomasti maassa olevien palvelut – toisin kuin suomalaisten

Hoitajat uhkaavat joukkoirtisanoutumisilla, Purra moittii hallitusta välinpitämättömyydestä soten rahoituksessa: ”Hallitus huolehtinut vain siitä, että se on jyrännyt massiiviset hankkeet läpi”

Juuso: Ei pakkolakeja hoitajille – hoivakriisi pahenee entisestään

Meillä on asiaa -videohaastattelussa: Arja Juvonen ja Kaisa Juuso keskustelemassa hoitajien pakkolaeista

Tehyn kovaotteinen järjestöjyrä Millariikka Rytkönen ei niele kritiikkiä SDP-kampanjoinnistaan, vaihtaa puhetyyliä: “maalitusepisodi, ahdistavaa”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.