Romanian ja Bulgarian ottaminen Euroopan Unionin jäsenmaiksi oli alunperinkin virhe. EU ja silloinen laajentumiskomissaari Olli Rehn halusivat rakenteellisesta korruptiosta kärsivät maat unionin jäseniksi hinnalla millä hyvänsä jäsenyyskriteereistä tinkien. Maat eivät ole kyenneet edes käyttämään kaikkia rakennerahastotukiaan korruption takia. Romaniassa ja Bulgariassa on myös jättimäinen romaniongelma, jota näiden maiden poliitikot eivät halua ratkaista. Romanian ja Bulgarian valtaapitäviltä poistui EU-jäsenyyden myötä suurin paine maiden sisäisen korruption ja omien sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseen, näin kirjoittaa SDP:n varapuheenjohtaja Eero Vainio maanantaina julkaistussa Uuden Suomen kolumnissaan.

Hän kertoo käyneensä vuonna 2010 Romanian romanikylässä, jonka asukkaiden kerrostalon olivat viranomaiset purkaneet luvaten rakentaa uudet asunnot. Lupausta ei kuitenkaan pidetty, eikä kaikilla lapsilla ollut edes vaatteita.

– Hyväksyykö EU, että sen jäsenmaat kohtelevat osaa kansalaisistaan paarialuokan kansalaisina, ja sysäävät heistä huolehtimisen toisille jäsenmaille? Vainio kysyy.

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Mia Kumpula-Natri (sd.) sanoutui irti Vainion EU-näkemyksestä ja korosti, että Suomi ja SDP ovat aina kannattaneet EU:n laajenemista. Hän hämmästeli Vainion näkemystä.

– Oli se yllätys sillä tavalla, kun ajattelee, että näin sanoo suuren puolueen varapuheenjohtaja, Kumpula-Natri toteaa Aamulehdessä.

PS VERKKOTOIMITUS