Kaksi imaamia ja 12 muuta shiiajohtajaa ovat Ruotsissa joutuneet jättämään tehtävänsä sen jälkeen, kun SVT:n Uppdrag granskning-toimitus paljasti heidän vihkineen pariskuntia määräaikaisiin ”nautinta-avioliittoihin”. Toiminta on tulkittu uskonnollisesti hyväksytyksi prostituutioksi.

Tilapäinen avioliitto on shiialaisessa islamissa tunnettu käytäntö, jossa on virallisen tulkinnan mukaan kyse lyhytsuhteista uskonnon puitteissa. SVT:n tutkivan journalismin ajankohtaisohjelma paljasti, että toiminnassa voi olla kyse myös uskonnollisesti hyväksytystä prostituutiosta ja mahdollisesti ihmiskaupasta.

Imaameille maksettiin syrjäytyneiden naisten vihkimisestä ”nautinta-avioliittoon” miesten kanssa, jotka halusivat ostaa satunnaista seksiä.

”Yksittäiset ihmiset toimivat väärin”

Shiiamuslimien kattojärjestö ISS ryhtyi toimiin ja jäädytti 12 paikallisyhdistyksen jäsenyyden sekä lopetti tukimaksatukset näille. ISS aloitti oman tutkinnan, joka on nyt valmis.

– Olemme esittäneet kysymyksiä kaikille seurakunnille ja imaameille sekä keskustelleet jäsenistön kanssa. Olemme selvittäneet perusteellisesti tapahtumat, sanoo ISS:n puheenjohtaja Haider Ibrahim SVT:lle.

Selvityksen seurauksena kaksi imaamia Tukholman alueelta sekä 12 uskonnollista johtajaa eri puolilta Ruotsia on joutunut jättämään tehtävänsä. Haider Ibrahimin kyse ei ollut järjestelmällisestä seksikaupasta, vaan yksittäiset ihmiset toimivat väärin.

Ripeän toiminnan ansiosta ISS säilyttää valtion myöntämän tukensa, joka on ollut luokkaa 14 miljoonaa kruunua vuodessa.

SUOMEN UUTISET