Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kantoi vankasti perussuomalaisten keskeistä sanomaa eduskunnan Eurooppa-keskustelussa keskiviikkona.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) oli antanut EU:n kehityksestä valoisan kuvan keskustelussa, joka pohti Suomen keinoja vaikuttaa EU:n komission uuteen ohjelmaan seuraavalla ohjelmakaudella.

– Eurokriisi ei ole ohi! Ensimmäinen riski koskee EU-vakuuksia ja toinen keskuspankkien toimintaa, Soini painotti.

Vaikka Portugali pääsikin irti EU:n tukimekanisemeista, kuten pääministeri oli huomauttanut, kriisi jatkuu.

– Portugalilla on lainaa nyt enemmän kuin silloin, kun maata ryhdyttiin auttamaan. Älkää ainakaan minua auttako näin, että velkaantuisin vain lisää, Soini sanoi.

EU:lla ei demokratiaa, Suomella ei vakuuksia

Kun Katainen oli korostanut myös EU:n demokraattisuutta, Soini sanoi, ettei komission puheenjohtajaa kukaan demokraattisesti valitse.

– Ainoa EU:n vaihtoehto on Britannian pääministerin David Cameronin esittämä suunta: vähemmällä parempaa Eurooppaa. Se on meidän perussuomalaisten linja.

Myöhemmin salissa sanailtiin myös EU-vakuuksista.

– Suomella ei ole vakuuksia. En olisi asiasta muuten ilmoittanut Helsingin Sanomissa, Soini totesi.

Kymmenien miljardien salaperäiset sopimukset

Myös perussuomalaisten Pietari Jääskeläinen nosti esiin EU:n tukipolitiikan ja arvuutteli, mikähän puolue on sitä Suomessa alusta asti vastustanut.

– Suomella on salaperäisiä sopimuksia kymmenien miljardien tukipaketeista, joiden sisällöstä harvalla on selkoa. Kysynkin pääministeiltä, millaisiin yllätyksiin hallitus aikoo varautua Kreikan maksujen lykkäysten ja jopa velkojen anteeksiantojen muodossa? Jääskeläinen kysyi.

Miksi Viro vie EU-tuella
investointeja Suomesta?

Keskustan Mauri Pekkarinen sanoi vain Kyproksella ja Kroatialla menevän taloudellisesti nyt Suomea huonommin, Ruotsin talous kasvaa monta prosenttiyksikköä paremmin. Hän ihmetteli myös EU-tukien erilaisuutta, jonka vuoksi Suomessa verovaroilla kehitetty tekniikka johtaa investointeihin Virossa, joka voi maksaa suurempia EU-tukia

Katainen vastasi tähän vain, että eri EU-maat saavat erilaisia EU-tukia, eikä hänellä ollut antaa siihen mitään lääkettä.

Veli-Pekka Leskelä