Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini linjasi vankasti kantansa eilisiin hyökkäyksiin Lahden ja Kouvolan vastaanottokeskuksissa.

– Viha ei ole hyväksyttävää. Terrori, väkivalta ei ole hyväksyttävää – missään olosuhteissa, Työmiehen tuumaustunnilla puhunut Soini korosti.

Hän muisteli ottaneensa asian esille, kun valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) kotiin hyökättiin.

– Se jäi ehkä liian vähälle puheelle. Mietin, että mitä jos joku onnistuu – ja kuka sattuu kohdalle. Se oli minulle heräte ja viimeinen pisara.

– Poliitikot, minä mukaan lukien, saamme säännöllisesti tappouhkauksia. Vihapostia isot kasat. Mutta nyt ei ole kyse meistä vaan Suomesta ja ilmapiiristä. Minun mielestäni tässä tilanteessa olisi hyvä, että eduskuntaryhmien puheenjohtajat yhdessä päivittäisivät ja ajantasaistaisivat kaikesta henkisestä ja fyysisestä väkivallasta irtautumisen, Soini ehdotti.

Jokainen elämä
on arvokas”

Paikalla oli myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja Sampo Terho, joka uskoi, että Soinin ehdotus voidaan toteuttaa jo ensi viikolla.

– Asiasta keskustellaan jo tiistaina ainakin hallituspuolueiden yhteisessä ryhmäkokouksessa. Otin yhteyttä Arto Satoseen (kok.) ja Matti Vanhaseen (kesk.) asiasta, Terho sanoi.

Soini perusteli ehdotustaan puolueen esihistorialla.

– Me olemme pienen ihmisen ja yrittäjän puolue, ja meille jokainen elämä on arvokas. Minulle itselleni se tuli vanhasta taikinajuuresta SMP:stä. Se oli SMP:n puolueohjelman keskeinen lause. Pidän perussuomalaisten puheenjohtajana tärkeänä, että kaikki viha oikealta vasemmalle, anarkiasta terroriin juuritaan ja perataan. Kaikki väriin katsomatta.

Irakin palautussopimus
esille ensi viikolla

Soinin mielestä tällaista politiikkaa, vihaa, ei voi käyttää lyömäaseena mitään ryhmää kohtaan. Kaikki viha oikealta vasemmalle pitää panna ruotuun.

– Kun viha rehottaa sosiaalisessa mediassa, se on eri asia kuin asiallinen kritiikki. Keskustelua ei saa tukehduttaa, sanan pitää olla vapaa, mutta sanoistaan pitää vastata, Soini perusteli.

– Perussuomalaiset on kansanpuolue, toiseksi suurimmaksi äänestetty. Meillä on valtakirja, kannatusta. Siksi olemme hallituksessa ja iso puolue. Kansa teki meistä ison puolueen, hän sanoi.

Soini otti kiistanalaisesta maahanmuutosta myös toisen puolen esille. Soini aikoo puhua Irakin palautussopimuksesta sekä Irakin edustajan että Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin kanssa ensi viikolla pidettävässä YK:n kokouksessa New Yorkissa.

Veli-Pekka Leskelä