Unkarissa syntynyt miljardööri George Soros ojentaa omat neuvonsa koko Euroopalle: yhteisvaluutta euron ratkaisemattomat ongelmat eivät saisi kaataa koko EU:a. Hän ilmaisee huolensa Euroopan tilasta Project Syndicaten mielipidesivustolla. Eurooppa ei pelastu hänen mukaansa pikkusääntöjä näpräämällä.

Soros ei usko, että EU:ta voidaan johtaa ylhäältä alas, vaan demokratian nimessä vallan pitää olla tasapainossa. Hänen mukaansa euron alkuperäinen tarkoitus on kadonnut. EU taistelee olemassaolostaan.

Euron alkuperäinen ajatus katosi

Soros muistuttaa, että yhteisvaluutta euron piti alun perin olla vapaaehtoisten maiden yhteistyöhanke. Jokainen euromaa luovuttaa osan itsenäisyydestään yhteisen hyvän vuoksi ja siirtää rahapolitiikan vallan yhteiselle keskuspankille.

Vuonna 2008 puhjenneen finanssikriisin jälkeen euroalue on muuntunut saneluyhteisöksi, jossa velkojat määrittelevät säännöt. Velkojat sanelee säännöt, joita noudattamalla velalliset eivät voi kasvaa ulos ahdingostaan.

EU:n perussääntöjen puitteissa euron ongelmat eivät korjaannu. Euron hengissä pitämiseen tarvitsemat elintärkeät esitykset voivat tulla valtiotason sopimuksilla. Sorosin mukaan Eurooppaan on luotu monimutkaisia hallintojärjestöjä, jotka ovat osittain tehneet koko EU:sta toimimattoman. EU-maiden tulisi herätä ja huomata unionin perussääntöjen olevan jo aikansa eläneitä.

Brexit-neuvotteluissa jäitä hattuun

Soros uskoo, että EU:n kannattaa käsitellä brittejä suopeasti brexit-neuvotteluissa. Hän arvioi, että neuvottelut venyvät selkeästi yli kahden vuoden neuvotteluajan. Hän pitää viiden vuoden neuvotteluja mahdollisena. Sorosin mielestä britit voivat tässä ajassa vaihtaa mielipidettään ja he saattavat jäädä unionin jäsenmaaksi.

Näin tuskin käy, jos briteistä aiotaan tehdä varoittava esimerkki muille EU-maille. Brexit satuttaa joka tapauksessa molempia osapuolia ja brexit-neuvotteluihin keskittymällä EU:n omat kriisit saattavat jäädä sivuraiteille. Euromaiden velkaongelmien lisäksi mannerta järisyttää myös pakolaiskriisi. EU:n rajojen tuntumassa Turkki, Venäjä ja Egypti pusertavat EU:ta ulkoa käsin.

EU:n ei kannata kiukutella kuin tahtoaan läpi haluava pikkulapsi. Unionin tulisi havaita brexitin olevan ensi askel koko Euroopan pirstoutumiseen. EU voisi esiintyä myös houkuttelevana kumppanina.

Henri Alakylä