Päivittäin seuraan melko tarkasti hallituksen, hallituspuolueita edustavien poliitikkojen sekä monensorttisten virkamiesten ja talousviisaiden mielipiteitä.

Yhteistä heille on perusteeton optimismi. ”Huomenna kaikki on paremmin kuin tänään. Ei syytä huoleen”. Näin on ollut tilanne erityisesti nykyisen kataistrofihallituksen aikana.

”Nyt asiat ovat kunnossa niin Kreikassa, kuin muuallakin Euroopassa. Joka muuta väittää, on pölhöpopulisti”Alexander Stubb

Katteettomia lupauksia on kuultu erityisen paljon viime päivinä, vaikka tällä hetkellä EU-maista Suomen talouden kasvuluvut ovat toiseksi heikoimmat, nollan tuntumassa. Jopa heikommat kuin Kreikassa!

Virkamiesten ja ”talousviisaiden” osalta toiveajattelun syynä on lähinnä se, että ”sen lauluja laulat, kenen leipää syöt”. Poliitikkojen osalta selitys löytyy siitä, että halutaan peitellä omia jälkiä, omia epäonnistumisia. Ja kun ne vaalitkin ovat aina liian lähellä.

Surullisen kuuluisa on Alexander Stubbin arvio reilun kolmen vuoden takaa, Kreikan ensimmäisen apupaketin jälkeen. Tuolloin hän hampaat välkkyen loihe, että ”nyt asiat ovat kunnossa niin Kreikassa, kuin muuallakin Euroopassa. Joka muuta väittää, on pölhöpopulisti”.

Onko sinun mielestä tämän tasoinen ”talousosaaja” kelvollinen kokoomuksen puheenjohtajaksi ja edelleen Suomen pääministeriksi?

Kolmisen vuotta sitten myös pääministeri Jyrki Katainen totesi, että ”nyt on saatu niskalenkki markkinavoimista”. Hänen talousosaamisen seurauksista saamme nyt ”nauttia”.

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)