KOMMENTTI | SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina päätti potkia vapun kunniaksi oikein kunnolla ministeri Jari Lindströmiä (ps.), joka avautui työuupumuksestaan sunnuntain Helsingin Sanomissa. Guzenina vähätteli vakavasti sairastuneen Lindstömin oireita ”väsymyksen voivotteluksi”.

Otteita Guzeninan vappupuheesta:

”SDP on kansanliike, jonka työ on aina pohjannut tietoon ja ihmisarvon kunnioittamiseen. Meillä ei myöskään ole ollut tapana uhriutua poliittisen työn raskaudesta

”Tässä todellisuudessa ja tässä maailman ajassa ministereiden oman väsymyksen voivottelu on syvä loukkaus niitä tavallisia ihmisiä kohtaan, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin koettaa kestää hallituksen politiikan seuraukset.”

Vaikkei puheessa nimeltä mainittu oikeus- ja työministeri Jari Lindströmiä, on ilmiselvää että Guzenina tarkoitti häntä. Lindström oli edellisenä päivänä kertonut vakavasta sairastumisestaan sunnuntain Helsingin Sanomissa.

Guzeninan iva on kohtuutonta. Lääkäri oli todennut Lindströmillä yli kahdensadan lukemiin nousseen verenpaineen, verenpainetaudin ja kakkostyypin diabeteksen. Lisäksi hän joutui tiputukseen. Lääkäri määräsi Lindströmille vahvoja migreenilääkkeitä, edessä oli elämäntaparemontti.

Lindströmin työkuorma keveni, mutta valitettavasti lääkärikään ei voi suojella häntä poliittisilta selkäänpuukottajilta. Peruspalveluministerinäkin toiminut Maria Guzenina tylytti Lindströmiä oikein olan takaa nonsaleeraamalla hänen sairastumisensa ”väsymyksen voivotteluksi”.

Kommentti on erityisen tökerö ottaen huomioon sen, että Guzenina on itse avautunut ministerinaikaisesta väsymyksestään.

”Näkyihän se ministerikaudellani, kun hampaat irveessä suoritin ja uupuessanikin kieltäydyin tunnustamasta ­itselleni, että olen jo aika heikossa hapessa”, Guzenina kertoi Me Naisille 2014.

Guzeninan kommentti aiheutti sen verran pahaa verta, että monet moittivat häntä twitterissä. Sen sijaan, että Guzenina olisi pyytänyt söhellystään anteeksi, hän päätti turvautua perinteiseen keinoon – valehteluun.

”Hyvä Jari, arvostan työtäsi. Kuten tiedotteesta huomaat, en viitannut sinuun. Puhuin monikossa ministereistä. Myötätuntoni tilanteestasi.”

Kukin tavallaan. Mutta tällä hetkellä vappusuorituksesi näyttää vahvasti hurskastelun Suomen ennätykseltä.

Matias Turkkila