Sinisten linja on jonkinlainen keskiarvo kaikista muista puolueista, kommentoi Talouselämän toimittaja Matti Virtanen Sinisen puolueen puheenjohtajaksi juuri valitun Sampo Terhon linjapuhetta. Virtasen mukaan tällainen ”Ihmisten puolue” ei vetoa kevään 2019 vaaleissa mihinkään äänestäjäryhmään, koska valittavana on myös aitoja ja alkuperäisiä aatteita.

Virtanen viittaa erään kansanedustajan taannoiseen kommenttiin, jonka mukaan Sampo Terhosta tuli eduskunnan oikeistolaisin jäsen sen jälkeen, kun Kimmo Sasi putosi.

Oikeistolaisuus näkyykin Sinisten talousajattelussa.

– Jos Terhon linjapuheen riisuu sanataiteellisesta kuorrutuksesta, jäljelle jää melko lailla kokoomuslainen julistus: veronalennukset, normitalkoot ja valtion velkaantumisen pysäyttäminen, Virtanen päättelee.

Virtasen mukaan Siniset ovat lainanneet maahanmuuttolinjaukset perussuomalaisilta, joskin puolue ”korostaa ihmisarvon kunnioittamista” – ikään kun perussuomalaiset eivät kunnioittaisi ihmisarvoa.

Siniset hakevat kannatusta myös Keskustan, Sdp:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden tonteilta, Virtanen analysoi:

”Sininen tulevaisuus haluaa pitää koko maan asuttuna ja turvata maatalousyrittäjien toimintamahdollisuudet.”

”Laadukkailla sosiaalihuollon palveluilla vähennetään eriarvoistumiskehitystä ja ehkäistään syrjäytymistä.”

”Erityisen oleellista on pääomaverotuksen porsaanreikien tukkiminen, jotta varallisuutta ei voi piilottaa veroparatiiseihin.”

”Edistämme luonnonmukaista maataloutta.”

– Sinisten linja on siis jonkinlainen keskiarvo kaikista muista. On hyvin mahdollista, ettei tällainen ”Ihmisten puolue” vetoa kevään 2019 vaaleissa oikein mihinkään äänestäjäryhmään, koska valittavana on myös aitoja ja alkuperäisiä aatteita, Virtanen päättelee.

Ihmisten puolue oli suomalainen poliittinen satiiri, jota esitettiin Yle TV1 -kanavalla vuosina 2008-2010. Kuvitteellinen viisihenkinen Ihmisten puolue kokoontui kerran viikossa käymään läpi menneen viikon tapahtumia ja hiomaan uusia strategioita puolueen kehittämiseksi. Puoleen sloganiksi sen puheenjohtaja Tapio Riihimäki ehdotti ”tiettyä muutosta”.

Iltalehti: Terholta puuttuu karisma

Iltalehden politiikan toimittaja Tommi Parkkonen arvioi Näkökulma-palstallaan Sinisten suurimmaksi heikkoudeksi puheenjohtaja Sampo Terhon karisman puutteen.

– Sinisen tulevaisuuden suurin ongelma on sen latteuksilla valehteleva oma puheenjohtaja Sampo Terho, Parkkonen kirjoittaa.

Parkkosen mukaan Terho ei ole karismaattinen eikä luontevasti populistinen.

– Eikä kalliissa mittatilauspuvussaan uskottava kansanmies Tampereen tai minkään suomalaiskaupungin räntäsateisella torilla. Terhon kanssa perustamastaan perussuomalaisista loikannut Timo Soini on, kaikkia noita.

Soini itse totesi viikonloppuna, että puheenjohtajan pitää olla räväkkä ja kiinnostava myös persoonana. Se on Soinin mukaan välttämätöntä, jotta puolue nousisi puolentoista prosentin kannatuskoomasta.

– Hänen täytyy tehdä nyt se henkinen päätös, että kaikki lukot pois. Nyt ei voi olla yhtään jarrua, nyt vain pitää uskaltaa lyödä kaikki peliin, Soini sanoi Iltalehdelle.

– Mutta kun Terho ei ole räväkkä ja kiinnostava persoona, Parkkonen summaa.

Suomen Uutiset