Suomen Uutiset seurasi itsenäisyyspäivänä järjestettyä 612-kulkuetta Töölön torilta Hietaniemen hautausmaalle.

Kynttiläkulkueeseen osallistui Helsingin poliisin arvion mukaan noin 2800 henkilöä. Vaikka kulkue koki pienimuotoista ilkivaltaa, sai se marssia kohtuullisen hyvässä rauhassa. Tunnelmia oheisella videolla.

612-kulkue. 6 min 32 sek.

Jos video ei näy kunnolla, katso se Facebookista.

Kulkueessa kävelevien tunnelmat olivat varsinkin liikkelle lähdön aikaan selvästi jännittyneitä, monia huoletti vastamielenosoittajien suunnalta kohdistuva mahdollinen väkivallan uhka. Uutiset olivat päivän aikana kertoneet suuresta vastamielenosoituksesta.

Erikoinen tilanne koettiin Pohjoisen Hesperiankadun kohdalla. Pieni joukko nuoria mielenosoittajia alkoi huutaa kulkueen vieressä: ””Ei-ei-ei, rasismille ei”. Kulkueessa kävelleet kokivat protestin ennakko-odotuksiin nähden niin köykäiseksi, että he purskahtivat vapautuneeseen nauruun.

Katso tilanne videon kohdasta 2:07.

Kulkue järjestetiin nyt neljättä kertaa.

Avoin tilaisuus kaikille

Verkkokeskustelijat sekä kulkueeseen osallistuvat ovat kritisoineet tilaisuuden järjestänyttä 612-yhdistystä siitä, ettei se ole kieltänyt osallistumista SVL:n jäseniltä.

Ylen toimittaja Eero Mäntymaa kertoi Twitterissä nähneensä 612-kulkueessa 30 SVL-kaulahuivin käyttäjää.

612-tapahtuman järjestäjiin kuuluva Timo Hännikäinen kommentoi osallistumisasiaa tiistaina näin:

– Niin isoon joukkoon kuin 612-kulkue mahtuu tietenkin monenlaista väkeä. Joitakin uusnatseja on myös osallistunut kulkueeseen. Järjestäjiltä onkin monesti vaadittu, että tämän tai tuon ryhmän osallistuminen pitäisi kieltää. Olen vastustanut näitä vaatimuksia johdonmukaisesti. Niin kuin sananvapauskin kuuluu joko kaikille tai ei kenellekään, myös kulkue on avoin kaikille eikä siihen tehdä poikkeuksia. Porttikiellon tilaisuuteen saa vain rupeamalla hulinoimaan tai yrittämällä kaapata tilaisuus omiin tarkoitusperiinsä.

MATIAS TURKKILA