Itsenäisyyspäivän ”lastentapahtuman” järjestäjistä tihkuu uutta tietoa – alpakoita järjesteli Töölöntorille elokuvaohjaaja, joka teki edellisenä vuonna dokumentin äärioikeistosta.

Töölöntorin ”lastentapahtuman” poliittinen luonne käy hetki hetkeltä selvemmäksi. Yle uutisoi maanantai-iltana, että ”lastentapahtumaa” oli organisoimassa Aleksi Pahkala. Hän on järjestänyt Helsingissä aiemmin kaksi suurta rasisminvastaista tapahtumaa: Meillä on unelma -konsertin heinäkuussa 2015 ja Peli poikki! -mielenosoituksen syyskuussa 2016.

Pahkala selitteli Ylellä, ettei hänellä ollut tarkoitusta järjestää vastamielenosoitusta 612-kulkueelle. Selittely on kovin hataralla pohjalla, koska ”lastentapahtuma” oli tarkoitus järjestää 16.30-19.00. Se olisi ollut päällekkäin kansallismielisen 612-kulkueen kanssa, jonka alkamisajaksi on ilmoitettu 18.30. Ei ole uskottavaa, ettei Töölössä asuva, jatkuvaa äärioikeistojahtia käyvä [ 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ] Pahkala olisi ollut selvillä 612-kulkueen aikataulusta.

Nyt on käynyt ilmi, että järjestäjiin kuuluu myös punavihreä aktivisti Elina Hirvonen. Suomen Uutisten tietojen mukaan Elina Hirvonen on ollut yhteydessä Ali-Ollin Alpakkatilaan varatakseen eläimiä itsenäisyyspäivän tapahtumaan.

Hirvonen on ohjannut Boiling Point –elokuvan, joka käsitteli muun muassa vuoden 2016 itsenäisyyspäivän 612-kulkuetta.

Alpakkatila ei ollut tietoinen siitä, minkälaiseen veivaukseen eläimiä oli tarkoitus käyttää. Ilta-Sanomat kertoi sunnuntaina, ettei Alpakkatilan omistajalla Heidi Tarhosella ollut aavistustakaan rinnakkaisesta tilaisuudesta. Hän totesi, että olisi kyseenalaista viedä eläimiä rauhattomaan paikkaan, ovathan alpakat luonteeltaan saalistuseläimiä – kanit vielä enemmän.

Yksi hailee eläimistä?

Militantin vasemmiston mielenosoitukset ovat järjestäen päättyneet kovaääniseen, väkivaltaiseen rähinöintiin. Kuvaavaa on, että eräs kaikkien innokkaimpia ”lastentapahtuman” markkinoijia on ollut Suvi Auvinen, joka meni jo 28.11 möläyttämään tapahtuman todellisen luonteen: ”aika hienoa, että natsit syrjäytetään lastentapahtuman tieltä”.

Vasemmistolaiset räyhämielenosoittajat ovat toistuvasti käyneet ihmisten lisäksi myös eläinten kimppuun. Erityisen pahasti palvelushevoset saivat siipeensä 2013 mielenosoituksissa, jossa hevosia hakattiin mailoilla.

On ilmiselvää, etteivät natsijahtihurmokseen itsensä kiihdyttäneet suvaitsevaiset ajatelleet hetkeäkään, miten eläimet mahdollisesti olisivat tällä kertaa mahdollisessa konfliktitilanteessa reagoineet.

Suomen Uutiset yritti tavoitella Elina Hirvosta puhelimitse. Hän vastasi ensin tekstiviestillä, mutta kun yhteydenottomme luonne selvisi hänelle, viestittely loppui kuin seinään.

Vasemmiston pelikirja

Räyhävasemmiston perinteisiin vastamielenosoitustaktiikoihin on jo pitkään kuulunut seuraavanlainen manööveri: kokoonnutaan aikaisemmin varsinaisen mielenilmauksen pitopaikalle, jolloin poliisin on pakko siirtää voimaa käyttäen vastamielenosoittajat pois. Tilanteesta syntyy oivaa uutiskuvaa, ja mellakkavarusteiset poliisit saadaan kehystettyä ”fasismin puolustajiksi”. Juuri niin kuin lakia rikkovat anarkot haluavatkin. Suomen Uutiset kertoi tästä taktiikasta 27.8.2017 julkaistussa uutisessaan. Tuolloin taktiikkaa sovellettiin Narinkkatorilla.

Täksi itsenäisyyspäiväksi oli suunnitteilla vielä tästäkin kehittyneempi taktiikka: Kerätään tapahtumapaikalle mahdollisimman söpöjä ja pörröisiä eläimiä lasten paijattavaksi, kutsutaan paikalle ”töölölöisiä vanhempia” – eli tappeluvalmiita vasemmistotaustaisia mielenosoittajia. Toki joukoon olisi saapunut myös tavallisiakin ihmisiä.

612-kulkueen häätäminen Töölöntorilta olisi ollut militantille suvaitsevaistolle valtava propagandavoitto. Nyt se ei toteudu, mutta ihmisten mieliin voi vaikuttaa monella tavalla. Suomen lehdistö HS etunenässä nappasi auliisi vastaan itkettävän tarinan surevista lapsista, jotka eivät pääsekään paijaamaan pörröisiä eläimiä. Valitettavaa vain on, että tarina oli mätä. Vanhan sanonnan mukaan: kun jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, juuri näin asia yleensä on.

Vaikka kuvio paljastui, ei HS edelleenkään kyennyt päästämään irti narratiivista, johon se niin kovasti halusi uskoa. Lehden linja kertoo kouriintuntuvalla tavalla siitä ilmapiiristä, jossa satavuotias Suomi huomenna juhliaan viettää.

MATIAS TURKKILA