Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen kutsuu Suomenmaan blogissaan puheenjohtaja Timo Soinia ja perussuomalaisia yhteistyöhön tiistaisessa Suomenmaan blogissaan. Työmies Matti Putkosen mielestä kädenojennus ei ole aito.

– Hän ojensi kättä, mutta puri sitä samalla, Putkonen toteaa.

Tiilikaisen tiistaisen blogin mukaan keskusta haluaa tiivistää opposition yhteistyötä ja selvittää, missä asioissa voidaan löytää yhteisiä näkemyksiä.

– Vaalikausi on puolessa välissä ja politiikassa ollaan vedenjakajalla. Maan asiat ovat sekaisin. Työttömyys pahenee ja talous ei kasva. Terveyspalvelut ovat vaakalaudalla. Ja meillä on hallitus, jossa enemmistö ei tiedä mistä se päättää. Kova oikeistopolitiikka jatkuu ja hallituksen vasemmistopuolueet hyväksyvät sen, Tiilikainen perustelee.

Hänen mukaansa vasemmistosta ei ole kokoomuksen ylivallan vastavoimaksi. Vaihtoehto löytyy poliittisesta keskustasta, johon hän ilmeisesti lukee myös perussuomalaiset.

Matti Putkonen toteaa, ettei Tiilikaisen kädenojennus ole aito. Tiilikainen asetti yhteistyön ehdoksi lukuisia ehtoja: perussuomalaisten pitäisi mm. sanoutua irti puolueeseen hänen mukaansa pesiytyneistä rasistisista ilmiöistä. Hän vaati myös perussuomalaisia miettimään, että EU ei ole ongelmien pääsyy, vaan Suomen hallitus.

– Keskusta on huolissaan omasta menestyksestään: tipahtavatko he kokonaan perussuomalaisten kelkasta. He haluavat hypätä meidän vankkureihin, mutta ottaa samalla omat deodorantit mukaan ja määritellä yhteistyön ehdot. Tämä ei meille käy, Putkonen toteaa.

– Olemme valmiita yhteisiin talkoisiin, joissa politiikan sisällöt käännetään toisin päin: kotipiha järjestetään ja maailman parantaminen lopetetaan. Mutta sen pitää olla asiapohjaista yhteistyötä, joka tapahtuu ilman ehtoja, Putkonen korostaa.

Soini tuohtui rasismisyytöksistä

Mikä on pahimmin pielessä? Hallitus on karsinut tärkeimpiä suomalaisen yhteiskunnan perustoja, kuten poliisia, puolustusvoimia ja terveydenhuoltoa samalla, kun maailmanparannukseen lisätään yli 300 miljoonaa euroa päästökaupan kautta.

– Hallitus asettaa etusijalle ilmastopolitiikan, kehitysyhteistyön ja euron pelastamisen, missä tosiasiassa pelastetaan pankkeja, Putkonen moittii.

Puheenjohtaja Timo Soini  tuohtui Tiilikaisen esittämän ehdotuksen tyylilajista. Soini kysyi, ketä Tiilikainen tarkoittaa, kun puhuu perussuomalaisiin pesiytyneistä rasistisista ryhmistä.

– Vihjailupolitiikka ei kuulu politiikkaan. Tämä on epäilyksen varjon ja pressun heittämistä ylle, ja siitä en tykkää, Soini sanoi Iltalehdelle.

Perussuomalaiset ja keskusta hioivat yhteistyötään jo maaliskuussa jättäessään hallitukselle välikysymyksen kohtuuhintaisen asumisen turvaamisesta.

PS VERKKOTOIMITUS