Suomen pitää hoitaa ulkopolitiikkaa yhdessä ja työntää puoluepolitiikka syrjään tärkeässä yhteisessä asiassa – edesmenneen presidentti Mauno Koiviston linjassa. Näin arvioi Tiina Elovaara (ps.) perussuomalaisten ryhmäpuheessa ulko- ja turvallisuuspoliittisen ja EU-toimintaympäristön muutoksista keskiviikkona eduskunnassa.

– Ulkopolitiikan hoidossa on laitettava puoluepolitikointi syrjään ja katsottava koko maan etua. Linjaeroja löytyy, ja niistä pitää pystyä keskustelemaan avoimesti. Tällaiset eduskunnassa käytävät keskustelut ovat omiaan vahvistamaan yhteistä näkemystä ulkopolitiikastamme, Elovaara totesi.

Ympäristö on muuttunut: Donald Trump voitti vaalit, ääri-islamistinen terrorismi kasvoi Euroopassa, samoin maahanmuutto. EU kohtasi syvimmän kriisinsä, kun Iso-Britannia päätti erota unionista.

Vaikutusvaltaa ylläpidettävä

– Miten Suomen tulisi suhtautua meneillä oleviin muutoksiin? Hiljattain edesmennyt presidentti Koivisto totesi oivallisesti: ”Tärkeää on pitää vaikutusvaltaa mahdollisimman moniin kansainvälisiin asioihin omissa käsissä: suvereenisuudesta on syytä tinkiä vain sen verran kuin on välttämätöntä.” Presidentti Koivisto jätti perinnöksi ulkopoliittisen linjan, joka nähdäkseni monilta osin edelleen pitää, Elomaa näki.

Elovaara kehui perussuomalaisten onnistuneen siinä, että kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen on alettu huomioida paremmin myös Suomen EU-politiikassa. Olemme tietoisempia ja hyvällä tavalla kansallistuntoisempia suhteessa EU:hun.

– Brexit ei saa kaikua kuuroille korville – eikä brittejä pidä rangaista Brexit-päätöksestä, Elovaara edellytti.

Veli-Pekka Leskelä