Ruotsin poliisi viestittää mielellään maan hallitukselle, että tilanne ongelmalähiöissä on hallinnassa ja menee parempaan suuntaan. Oikeasti kyse on Samtidenin mukaan siitä, että poliisi raportoi hallitukselle sen, mitä hallituksessa halutaankin kuulla. Todellisuudessa turvattomuus ja väkivalta lisääntyvät kaiken aikaa.

Dagens Industri -lehden mukaan poliisi voisi aloittaa siitä, että kertoisi asiat ilman toiveikkuuden savuverhoa. Vuodesta 2015 tilanne ongelmalähiöissä on pahentunut dramaattisesti. Silloin ongelmallisia alueita oli 53, tänään 60. Erityisen syrjäytyneitä lähiöitä oli neljä vuotta sitten 15, tänään niitä on 22. Poliisi tosin selittää lukujen surkeuden sillä, että tänään ongelmat tunnetaan ja kirjataan paremmin.

Räjähdystä ei voi vaieta

Poliisin mukaan rikollisuus ongelmalähiöissä on vähentynyt vuonna 2018 verrattuna edelliseen vuoteen. Jälleen on kyse kikkailusta, sillä muun muassa murrot ja varkaudet eivät sisälly vertailutilastoihin. Myöskään todistajien uhkailu ei näy tilastoinnissa. Vaikeneminen on kultaa syrjäytyneillä seuduilla.

Perjantaina voimakas räjähdys tuhosi vuokratalon julkisivun Linköpingin Ådalagatanilla. Ainakin 109 asuntoa vaurioitui ja monet saivat vammoja paineaallon murskaamien ikkunoiden lasinsiruista. Poliisi ei ole kommentoinut räjähdyksen syytä. Linköpingin Skäggetorp on yksi Ruotsin erityisen ongelmallisista alueista.

Suomen Uutiset