Kansanedustaja Maria Tolppanen kummastelee panttivankidraaman mutkia ja sitä, että on vaikea tietää ketä uskoa: itävaltalaisia, suomalaisia, meidän ministereitä, heidän ministereitä, suomalaisia vaiko itävaltalaisia tiedotusvälineitä.

Suomalaispariskunnan Atte ja Leila Kalevan ja itävaltalaisen Dominik Neubauerin kaappaus kehittyi jälkikäteen draamaksi.

– Syynä on asian salailu vielä senkin jälkeen, kun ihmiset on vapautettu. Ymmärrän toki, että kaappauksen aikana ei haluttu kertoa kaapattujen henkilöllisyyttä, koska se olisi voinut vaarantaa asianomaisten hengen, Tolppanen selittää.

Tolppasen mielestä kaappausta koskevat asiakirjat täytyy julkistaa.

– Kysymys on mitä suurimmassa määrin poliittinen ja eduskunnalla on oikeus tietää mm. lunnaitten todellinen kohtalo, hän painottaa.

Tolppanen ei ole vakuuttunut siitä, että kaikilla, joilla on poliittinen rooli tässä asiassa, olisi puhtaat jauhot pussissa.

– Jo panttivankien ensimmäinen lausunto vaikutti siltä, että se oli ministeriössä valmiiksi kirjoitettu. Lisäksi puolustusministeri Carl Haglund väitti lehtien mukaan, että puolustusvoimat kielsi suomalaispariskuntaa matkustamasta Jemeniin.

– Tuoreimpien lehtitietojen mukaan puolustusvoimat ei kuitenkaan kieltänyt heitä lähtemästä. Haglundin osalta voidaan kysyä kuka puhuu muunneltua totuutta, Tolppanen ihmettelee.

Tuomioja on jäävi

Itävaltalaisen Kurier-lehden mukaan suomalaispariskuntaa ja itävaltalaista panttivankia kidutettiin. Kurier kertoo myös, omiin paljastamattomiin lähteisiinsä vedoten, että Suomi pilasi aiemmat vapautusyritykset. Lehti väittää suomalaisten olleen yhteistyökyvyttömiä ja ylimielisiä ja tämän vuoksi vapautuminen siirtyi kolmella kuukaudella.

Tolppanen pitää itävaltalaisväitteitä kovina, mutta ei savua ilman tulta.

– Väitteet ovat kovia. Mutta jos ihminen on ylimielinen ja yhteistyökyvytön, hän ei yleensä tiedä sitä itse. Tässä asiassa mielestäni ulkoministeri Erkki Tuomioja on jäävi kommentoimaan itseensä kohdistuneita väitteitä, Tolppanen sivaltaa.

– Joka tapauksessa olen iloinen, koska kaappaus päättyi suomalaispariskunnan ja itävaltalaismiehen osalta onnellisesti.

Kolmikko oli kaapattuna 140 päivää, siis melkein viisi kuukautta.

SEPPO HUHTA