Sen jälkeen kun Yhdysvallat erosi Pariisin ilmastosopimuksesta, sen hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet – eivätkä vain vähentyneet, vaan ne ovat supistuneet nopeammin kuin missään muussa maassa, kirjoittaa The Daily Wire.


Tuoreen BP Statistical Review of Global Energy -raportin mukaan Yhdysvallat oli viime vuoden tilastoissa johtava hiilidioksidipäästöjen vähentäjä. Näin siitä huolimatta, että presidentti Donald Trump irrotti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta vuonna 2017.

American Enterprise Institute (AEI) raportoi, että Yhdysvaltain hiilipäästöt vähenivät yli 42 miljoonalla tonnilla vuonna 2017, kun toiseksi eniten päästöjä vähensi Ukraina 20 miljoonalla tonnilla. Päästöjä vähensivät myös sellaiset maat kuin Meksiko, Britannia ja Japani.

Kuitenkin Kanada, Espanja, Euroopan Unioni kokonaisuudessaan sekä Kiina – kaikki Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittajamaita – kasvattivat hiilidioksidipäästöjään. Kiina levitti 120 miljoonaa tonnia enemmän hiilidioksidia ilmaan vuonna 2017 kuin 2016. EU lisäsi päästöjä suunnilleen saman verran kuin Yhdysvallat niitä vähensi, 40 miljoonaa tonnia.

AEI antaa tunnustusta maakaasulle ja vesisärötysmenetelmälle, jonka ansiosta Yhdysvaltain markkinoille on virrannut aiempaa halvempaa kaasua. Halpa kaasu on korvannut kivihiiltä sähköntuotannossa. Ympäristönsuojelijat eivät kuitenkaan pidä kaasua samalla tavalla hyväksyttävänä vaihtoehtona energianlähteiden joukossa kuin tuuli- tai aurinkosähköä.

Pariisin ilmastosopimuksesta puuttuu mekanismi, jolla esimerkiksi Yhdysvallat voisi rangaista maita, jotka eivät toimi samojen ympäristöstandardien mukaan kuin muut. Kuitenkin teollisuus Yhdysvalloissa kuten Suomessakin joutuu kilpailemaan niiden maiden kanssa, joissa päästöt vain kasvavat.

The Daily Wire huomauttaa, että Yhdysvalloissa vaihtoehtoiset energianlähteet ovat merkittävää liiketoimintaa — ja liikevoitto motivoi yrityksiä omistautumaan puhtaamman, vihreämmän maailman rakentamiseen.

Suomen Uutiset