EU:n saksalainen budjettikomissaari Günther Oettinger tuskaili unionin tilaa tiistaina. Hänen mukaansa eurooppalainen projekti on vaarassa niin joidenkin EU-maiden kuin unionin ulkopuolisten maiden toimesta, Politico-lehti uutisoi. Budjettikomissaari haluaisi tietysti patistaa EU-maita hyväksymään unionin seuraava budjetti pikatahtiin.

Günther Oettinger jätti hienotunteisuuden toiseen kertaan lueteltuaan suoraan maita, jotka hänen mielestään asettavat EU:n vaaraan – ja jotka voivat jopa hajottaa koko unionin.

– Jotkut Euroopan maat haluavat heikentää ja jopa tuhota unionin: Puola, Unkari, Romania ja Italian hallitus, Oettinger listasi.

Unionin päättymistä odotetaan komissaarin mukaan vesi kielellä ulkomaillakin. Venäjän ja Turkin presidentit ovat ”nokkelien kiinalaisten” ohella EU:n ulkopuolisia uhkia.

Saksaakaan Oettinger ei kiitellyt. Hänen mukaansa Saksan sosiaalidemokraattien valtiovarainministeri Olaf Scholz on jopa edeltäjäänsä Wolfgang Schäublea tiukempi kirstunvartija.

Komissaarin turhautuminen ei jäänyt piiloon hänen muistutettuaan Saksan hallitusohjelman alkaneen kappaleella: ”Uusi Eurooppa”.

– En näe tästä merkkiäkään Berliinin tämänhetkisissä keskusteluissa. En yhtään mitään, Oettinger totesi.

Oettingeria huolestuttaa se, että Saksa vaivihkaa tukisi joitain muita EU-maita EU:n budjetin kutistuksessa. Jotkut EU-maat ovat ilmoittaneet Ison-Britannian EU-eron merkitsevän luonnollisesti sitä, että myös EU:n budjetti kutistuu.

Henri Alakylä