Afgaanimies puukotti poliisia Tukholmassa mielenosoituksen yhteydessä. Poliisi selvisi hengissä ja puukottaja sai tuomion murhayrityksestä. Tuomiota lievensi se, että hän oli teon tehdessään alle 21-vuotias. Äiti paljasti miehen olevan oikeasti 25 vuotta vanha.


Expressen-lehti tapasi puukottajan vanhemmat Iranissa. Nämä ovat kuulleet pojasta viimeksi neljä kuukautta sitten. He ovat myös tietoisia siitä, että tämä on joutunut ikävyyksiin, mutta niiden oikeasta laadusta heillä ei ole tietoa.

Poika oli saapunut Ruotsiin joulukuussa 2015. Hän tuli maahan muutamaa viikkoa liian myöhään, jotta olisi oikeutettu jäämään maahan hallituksen uuden lakiehdotuksen mukaisesti. Hän on Afganistanin kansalainen, asunut huomattavan osan elämästään Iranissa ja hänen oikea ikänsä on ollut Ruotsin viranomaisille arvoitus.

Puukottaja ilmoitti aiemmin turvapaikkaa hakiessaan viranomaisille olevansa alaikäinen. Poliisin esitutkinta-aineistosta kuitenkin ilmenee, että hän oli antanut erilaisia tietoja iästään. Raastuvanoikeus päätti tuomiota antaessaan, että mies on alle 21-vuotias. Näin hän sai poliisin murhayrityksestä vain viisi vuotta vankeutta ja ikuisen karkotuksen Ruotsista. Hän on valittanut tuomiosta.

– Hän on 25 vuotta vanha, kertoo miehen äiti Fateh nyt Expressen-lehdelle Iranissa.

Suomen Uutiset kertoi toukokuussa, että kysymys 9 000 afgaanitaustaisen turvapaikanhakijan erityiskohtelusta jakaa nyt ruotsalaisia kahteen leiriin, ja kysymys kuumentaa yhä pahemmin tunteita nyt, kun vaalit lähestyvät.

Sosialidemokraatit, vihreät, vasemmistopuolue ja keskusta kannattavat hallituksen lakiehdotusta turvapaikan myöntämisestä maahan lapsina yksintulleille afgaaneille. Lähes kaikkien oikea ikä on arvoitus.